Michal Hašek Miloš Zeman

Michal Hašek Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

STANISLAV DRAHNÝ: Hašek je za padoucha. A co Miloš Zeman?

Bohuslav Sobotka za hrdinu a Milan Hašek je za padoucha. V sociální demokracii nyní hromadně odsuzují účastníky tajné schůzky pěti důležitých členů strany s prezidentem Zemanem. Jen jediný účastník setkání je, jako by se ho to netýkalo – a to sám Miloš Zeman.

Poté, co statistický úřad v sobotu v podvečer vyhlásil výsledky voleb, v nichž ČSSD těsně vyhrála, její předseda Bohuslav Sobotka zamířil do České televize na povolební debatu. V té době pět lidí z vedení strany, včetně prvního místopředsedy Michala Haška nasedlo do aut a vyrazilo za prezidentem Zemanem dohodnout se, „jak Sobotkovi zakroutit krkem“.

To nebylo moc čestné ani podle nenáročných kritérií, která česká společnost klade na své politiky, ale zřejmě by to pučistům ještě nějak mohlo projít. Větším problémem se ukázalo jejich následné lhaní a až dětinské zapírání schůzky. To, co působí u dětí akceptovatelně – a dříve se řešilo plácnutím po zadku a dnes návštěvou psychologa – se ukázalo i pro dnešní otužilé voliče nepřijatelné. Když pučisté museli s pravdou ven, lezla z nich postupně a – jak se říká – jako z chlupaté deky.

Nedohodli jsme se, že to zapřeme. Jen o tom nebudeme mluvit

Michal Hašek tak ještě v úterý večer k pobavení televizních diváků u Daniely Drtinové zatloukal, navzdory všem faktům. Ve středu však už i on musel přiznat barvu. Hašek v tom samozřejmě nebyl sám. Úplně fantastické je v tomto ohledu prohlášení (čerstvě zvoleného! ) předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce ve čtvrtečním Právu: „My jsme si nedohodli, že ji (schůzku se Zemanem) zapřeme, ale na návrh Milana Chovance byla dohoda o tom, že o ní nebudeme mluvit. My jsme to do včerejška dodrželi.“

Co k tomu dodat. Každopádně se Tejcův slovník už začíná blížit předpovědi, kterou kdysi dala králi Pyrrhovi věštkyně Pýthie. Jen pro připomenutí, když se jí Pyrrhos zeptal, zda má napadnout Řím, řekla mu údajně: „Pravím ti králi, že lid tvůj římské vojsko překoná.“ Nakonec, jak známo měla pravdu, římské vojsko králův lid překonalo. Samozřejmě by s takto formulovanou předpovědí nemýlila, i kdyby to dopadlo obráceně.

Gang pěti a prezident

Ale zpět k našemu „gangu pěti pučistů“. Po fázi šoku nastalo v sociální demokracii pobouření. Ve straně se nyní objevuje jedno prohlášení za druhým, aby pučisté odstoupili z vedení ČSSD. Hlavně Michal Hašek, který je symbolem celé té zpackané akce. Nyní je označován za největšího škůdce sociální demokracie. Další členy schůzky v Lánech, už sociální demokraté tak přísně neodsuzují.

A o kom hlasy ze sociální demokracie téměř mlčí? Existuje přece i šestý účastník schůzky a její pravděpodobný iniciátor – prezident Miloš Zeman. Ten se, jako jediný, dosud nevyjádřil. Nyní je v nemocnici, údajně s úrazem kolena. Doufejme, že to nebude vážné a prezident se brzy uzdraví, aby mohl svou roli na intrice objasnit. V současné situaci dětinského lhaní, které politickou scénou prorůstá, totiž stejně nevíme, co mu vlastně je. Možná se jen prezident schoval před novináři, možná má vážné onemocnění nohou, dost možná je nemocný s něčím úplně jiným.

Každopádně by, jak to bude co nejdříve možné, měl srozumitelně a bez přehnaného chytračení vysvětlit, co se vlastně stalo. Měl by tak učinit dříve, než se lidem pomalu rozsvítí, že Michal Hašek je jen jeden z iniciátorů té dobrým mravům protiřečící povolební schůzky.