Zeman

Zeman Zdroj: Foto: MAFRA - Petr Topič/Profimedia

STANISLAV DRAHNÝ: Miloš Zeman začal dělat chyby

Co se to děje v sociální demokracii a jakou roli při vnitrostranickém puči (či jak tomu říkat), hraje prezident Miloš Zeman? Byli místopředseda ČSSD Michal Hašek a další členové vedení strany v sobotu večer u prezidenta Zemana na poradě, jak ve straně převzít moc? Odpověď na poslední otázku – i když účastníci schůzky to popírají – zní zřejmě: Ano.

Tyto volby, a to byl také jejich hlavní cíl, měly dostat do vrcholné politiky více příznivců Miloše Zemana. Pokud totiž prezident chce – a on po tom podle všeho opravdu hodně touží – vládnout Česku, potřebuje mít své lidi ve vládě i parlamentu. Bez výkonných údů na Malé Straně se dost dobře aktivní politika z Hradu dělat nedá. To ví Miloš Zeman samozřejmě dobře, a proto si prozíravě už před několika lety založil vlastní Stranu práv občanů zemanovci. Ta ovšem ve volbách hrůzostrašně vyhořela. Zeman proto v televizním pořadu Václava Moravce naznačil, že tento projekt opouští a je ochotný hodit přes palubu i lidi, které si s sebou vzal na Hrad, jako třeba kancléře Vratislava Mynáře.

Přitom i sám prezident se na volebním průšvihu SPOZ podílel docela podstatně. Způsob, jakým namíchal „vládu odborníků“, jejíž několik členů za Zemanovce kandidovalo do parlamentu, otřásl i mnoha jeho voliči. A i ty, kteří to schvalovali, zarazilo počínání některých nových ministrů. Přinejmenším jejich tah na branku při rozdávání funkcí v podřízených (polo)státních firmách.

Popularitě strany asi nepřispěly ani prezidentské návštěvy v krajích, které připomínaly kampaň SPOZ. Problémem bylo i to, že se strana před volbami zbavovala svých původních členů (nešlo jen o Miroslava Šloufa), a to zřejmě za prezidentova souhlasu (nebo alespoň vzniklo mezi voliči takové mínění). A navíc, spousty protestních voličů, na které se Zemanovci spoléhali, přitáhlo ANO Andreje Babiše, Okamurův Úsvit a také KSČM. Hlavně Andrej Babiš a jeho hnutí prezidenta svým úspěchem zřejmě překvapil. Podcenění „fenoménu Babiš“ a lehkovážný přístup k dění u Zemanovců byla první velká chyba Miloše Zemana.

Když se mu nepovedl tah s SPOZ, pokouší se nyní prezident zbavit sociální demokracii lidí, kteří by mu mohli oponovat a místo nich dosadit do čela své věrné spolupracovníky. Pokud s něčím takovým Zeman opravdu počítá, jde do velikého rizika.

Autor tohoto textu je totiž přesvědčen, že se tímto počínáním Miloš Zeman dopouští druhé – a zásadní – chyby, protože stejně jako přeceňuje své síly a schopnosti svých spojenců v ČSSD, tak zároveň úplně podceňuje schopnosti Andreje Babiše a politického týmu, který tento boháč vytvořil. Tomu totiž nyní stačí vystupovat státotvorně a ostatní politiky, včetně prezidenta si bude moci doslova „vychutnat“. Ať již jako nejdůležitější člen vlády, nebo jako drtivý vítěz nadcházejících předčasných voleb.