KSČM dostala ve volbách 15 procent.

KSČM dostala ve volbách 15 procent. Zdroj: Reu

JAN JANDOUREK: Komunisté dostali svých 15 procent, ale o moc lepší už to nebude

KSČM na tom není ohledně volebního výsledku špatně, ale stejně zůstává mrtvým a nepoužitelným hráčem politické scén.

Komunisté se po celou dobu od roku 1992 dodnes pohybovali od 11 do 18 procent. Nejvíc - 18, 51 procenta - měli v roce 2002, nejhůř na tom bylo v roce 1996, kdy měli 10,33 procenta. Pokud teď mají patnáct, tak si od posledních voleb sice skoro o čtyři procenta polepšili, ale v zásadě jsou na tom pořád stejně. Můžeme předpokládat, že přebrali nějaké hlasy oslabující sociální demokracii. Jak je známo, extremistické strany mají v normální společnosti potenciál kolem dvaceti procent a komunisté si z tohoto kousku koláče sebrali přiměřený díl. Těžko očekávat, že by se někdy dostali nad své polistopadové preferenční vrcholy. Nespokojené voliče budou přitahovat spíše neustále nově vznikající subjekty, které budou lákat voliče na svou novost a domnělou nezkaženost.

Mají své jisté

Komunisté jsou odvěkým zlem české politiky, protože bez jejich podpory se ČSSD těžko sestavuje vláda. Své hlasy mají přitom jisté. Z doby totality podědila strana potenciál četného členstva, sice stárnoucího, ale pořád to ještě stačí. Odešli všichni ti, co byli ve straně z konjunkturalistických důvodů. Zůstalo oddané pevné jádro. Jak komunisté rádi říkají, jsou jedinou stranou, ve které nejsou žádní bývalí komunisté.

Stále znova se objevuje otázka, zda komunisty nevyřídit tím, že je někdo vezme do vlády a tam se ukáže, co jsou zač. Tedy stranou taky plnou neschopných lidí nakloněných ke korupčnímu chování. Problém je v tom, že stát není trenažér, aby si na něm někdo něco trénoval. Je mnoho neschopných lidí, kteří se dostali do funkcí a pak už se jich nikdo nikdy nezbavil. Jednou přijde zlom v preferencích, po kterém už se komunisté nevzpamatují. Bude to ale ještě pár let trvat.