Poslední předvolební debata v Českém rozhlase

Poslední předvolební debata v Českém rozhlase Zdroj: Jan Šibík

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Jak rozhodit samuraje

Padl na mne smutný los. Služba ve volebním štábu Tomia Okamury. Celou dobu pobytu na Občanské plovárně jsem se bál, aby mne neměl za Roma a nevystěhoval mne.

Atmosféra byla už od dvou hodin, od uzavření volebních místností, ve štábu poklidná a uvolněná. Sám Okamura nebyl přítomen, ale jeho lidé byli rozesmátí a vlídní. Když byla sečtena polovina volebních okrsků, začali se funkcionáři Úsvitu trochu nafukovat, a už nesplaskli. 

Když sečetli devadesát procent a bylo prakticky jisté, že Tomio nebude muset spáchat harakiri, ale usednout ve sněmovně, začala improvizovaná tiskovka. Nejprve se ptaly televize, pak jsem se já za Reflex zeptal, kdy a kde bude pan Okamura budovat ten romský stát. Ani jsem se nestihl zeptat, jestli mne tam taky vystěhujou, když jsem černej, a už pan Okamura dostal hysťák. Samuraj v hysterickém záchvatu vypadá a zní opravdu malebně, proto jsem jeho projev nahrál.

Video placeholde
JXD hovoří s Okamurou • Reflex.cz

Pokud mám jeho projev hodnotit - označení "mediální žumpa", kterak Tomio nazval Reflex, je už dost omšelá. Když tiskovka skončila, najednou jsem zjistil, že za mnou neustále chodí jeden příslušník ochranky. A že se prý už nemám Tomia nic ptát. Tak jsem chudáka pana Okamuru nadzvedl, že mne nechal hlídat... Inu - můžem být hrdí, že máme tak statečného vůdce. Jen škoda, že nevysvětlil, jak si to představuje s těma Romama. Ale ono už je to vlastně jedno. Ve Sněmovně je, tak co by dál řešil své předvolební sliby!