Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Stanislav Krupař

STANISLAV DRAHNÝ: Co si Slováci myslí o české politice a Andreji Babišovi?

Je až s podivem, jak lidé v sousedních zemích dobře vidí chyby „politika odvedle“, zatímco oprávnění voliči mu dávají své hlasy o sto šest. Ve slovenském deníku SME vyšel velký článek o fenoménu českých voleb Andreji Babišovi.

Hlavní náplní textu byla reportáž z předvolebního Havířova. Text dostal titulek „Agent Babiš? To ne, dá nám práci, říkají Češi“. Článek redakce umístila i na internet a vznikla pod ním docela živá diskuze. Reakce slovenských čtenářů na obrovskou popularitu muže, který si zadal s komunistickou StB a své impérium vydatně živí i z dotací za „zelenou naftu“, jsou poměrně shovívavé a laskavé. Většina diskutujících si je zřejmě vědoma, že i jejich země si s populistickými politiky užila své. Když před dvaceti lety většina Slováků volila Vladimíra Mečiara, byla situace obrácená. Téměř každý v Česku dobře viděl jeho problematičnost, zatímco mnoho lidí na Slovensku si jeho kritiku z české strany tehdy bralo osobně.

Nyní volební beznaději dostihla nás. „Dvakrát jsme volili sociální demokracii, naposledy dvakrát ODS, ale neudělali nic, chceme nové lidi,“ cituje slovenský deník starší manželskou dvojici, která se v Karviné podepsala na tabuli hnutí ANO s nápisem: I my jsme tu byli.

A reakce slovenského internetu na článek? „Jsem úplně zděšen, že Babiš bude určovat politicky směr v Čechách. Pokud chtějí Češi arogantního pravicového podnikatele, který jen prohloubí rozdíl mezi bohatými a chudými, tak ´nech sa páčí´,“ napsal diskutér podepsaný jako Luboš.

Další, s přezdívkou Ojarri Stopporriemi, je k Andreji Babišovi ještě méně smířlivý: „Téměř veškerý zisk co generuje jeho Mafianské království jde ze státem posvěceného byznysu typu bionafta... Spočítal si, že platit si politické magory je nevýhodné, neboť se nedají pořádně kontrolovat. Tak to jde dělat přímo. Bratři Češi mohou čekat, že se s celým státem začne dít přesně to co v nově koupených novinách, které ještě neměl oficiálně převedené a už ´pucoval´ redakci, že o něm nepíše.“

Podobný názor má i další účastník diskuze, podepisující se jako george_w., podle něho se „zdá, že (nejen) čeští voliči jsou nepoučitelné hloupí. Babiš je řádně přisátý na státní cecík, odkud čerpá hromadu dotací, lidé se mu skládají i na obrovské zisky z přidávání biosložek do paliv. A celá jeho kampaň je o tom, aby své impérium rozšířil.“

Přečíst si názory pozorovatelů zpoza hranice je docela poučné. Všeobecně totiž platí, jako by lidé ze sousedních zemí dokázali nedostatky politiků za hranicemi odhalit nějak snadněji. V tomto případě platí biblické: pro smítko v očích druhých, občas nevidíme břevno ve svém oku.