Daniel Hůlka

Daniel Hůlka Zdroj: Profimedia.cz

VOJTĚCH VARYŠ: Daniel Hůlka zpívat nepřestane. Ani v Parlamentu!

Zpěvák, muzikálová hvězda 90. let a dnes volební lídr zemanovců v Královéhradeckém kraji Daniel Hůlka se konečně vyjádřil ke svým volebním prioritám a programu, jejž hodlá v politice prosazovat. Hlavním bodem je plán „zpívat i ve sněmovně“. Ti z nás, kteří nepatří k pěvcovým fanouškům, by mu možná dali hlas za to, že v Parlamentu zpívat nebude. Ale takhle?

Hůlka poskytl rozhovor serveru Týden.cz, v němž se rozpovídal o svých plánech. Zpěváků mezi politiky jsme měli řadu – kdo by s láskou nevzpomínal na radarový duet bývalé ministryně Vlasty Parkanové s country bardem Honzou Vyčítalem nebo na pěvecký projev poslance TOP 09 Daniela Korteho při hlasování o nedůvěře vládě. Bude-li jich tam dost, mohli by zpěváci s Hůlkou v čele založit i meziresortní klub parlamentních pěvců. Ostatně kdysi už k tomu bylo nakročeno, když jednou o Vánocích zpívali poslanci Rybovu Českou mši vánoční.

 

Teď vážněji: každého, kdo se občas zabývá českou kulturní politikou, zamrazí při Hůlkově vyjádření, že se na prvním místě chce věnovat kultuře. Tedy nejen Jandák, Hanáková a Balvín, nejen hrozící návrat Stropnického, nejen ostravský sociálně demokratický intrikán Ivan Krejčí, ale nyní i Hůlka. To si tihle lidé nemohou vybrat něco jiného, třeba armádu nebo zemědělství?

 

Hůlka říká: „V divadle dělám celý život, znám to z druhé strany. Celý život sedím v divadle v klubu a nadávám na politiky, jak se ke kultuře chovají.“ Pravda, v divadelních klubech se často sedí a nadává. A nejen na politiky: na režiséra, na ředitele, na kritiky, na diváky, na ostatní herce, na manželky. Atd.

V jeho plánech se objevuje evergreen, tj. znovurozdělení Národního divadla a Státní opery; naštěstí aspoň Hůlka nechce odvolat ředitele Národního divadla. Zbytek jeho názorů se týkal obdivu k Miloši Zemanovi. Aspoň loajalitu šéfovi má královéhradecký lídr SPOZ vyřešenou. Pokud nám občas zazpívá, proč ne. Ale rozhodovat by o ničem raději neměl.