Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová Zdroj: Jan Ignác Říha

VOJTĚCH VARYŠ: Úsvit mrtvých aneb Kačenka nechala Vítka kvůli Tomiovi

Šéf Věcí veřejných Vít Bárta se rozhodl, že jeho strana nebude ztrapňovat volbami – je to osvědčený recept, který již zkusila bývalá blízká přítelkyně jeho ženy a Bártova podřízená Karolína Peake, když si založila partičku LIDEM. Ani ta ve volbách kandidovat nebude. Bártovci se zato objeví na kandidátkách hnutí Úsvit přímé demokracie, vzniklého kolem moravského Japonce Tomia Okamury, obchodníka s létajícími plyšáky.

Polské servery se svého času vysmívaly tomu, že japonský xenofob Okamura se chce stát českým prezidentem. To mu sice nevyšlo, ale zlínský senátor nyní útočí na sněmovnu s hnutím Úsvit přímé demokracie. Námět a název mu poněkud překvapivě poskytl ekonom Pavel Kohout, pokládaný jinak za racionálního člověka.

Volby se blíží a tak jako bezprizorní poslanci i od Humla přes Doktora a Štastného po Paggia hledají kandidátky, na něž by se upíchli. Volby se blíží a mnoho narychlo vzniklých stran a hnutí, od Úsvitu přes Hlavu vzhůru po LES a ANO hledají lidi, které by na své kandidátky zapsaly. Prostě vznikají oboustranně výhodná spojenectví. Jedním z nich je i kandidatura Věcí veřejných na kandidátkách Okamurova Úsvitu. Pro stranu, jež má nejen názvem, ale i částí programu blízko k řecké neofašistické straně Zlatý úsvit, jistě bude podnikatel v oboru nahrávacích zařízení a znalec obálkové metody vítanou posilou.

Horší je, že s ním nechce kandidovat známý čaroděj s penězi, veřejný antisemita a nyní už bývalý místopředseda Michal „Zubák“ Babák. A teď to nejhorší: s Vítkem do toho odmítla jít i jeho milovaná manželka, bývalá místopředsedkyně sněmovny a holka z plakátu Kateřina Klasnová.

Ta je, nutno uznat, o dost hezčí než Vít Bárta a navíc, aspoň co se týče jejích parlamentních projevů, zřejmě i o něco chytřejší než její manžel. O tom, že má příjemnější hlas, nemluvě. Vtip celé akce je ale v tom, že se za ní veřejně nepostavil zatím ani Tomio Okamura, který se jen vyhýbavě vyjádřil v tom smyslu, že na své kandidátky hledá hlavně úspěšné starosty. Těch VV moc nenabízí (přesněji žádného). A Bártovi už se na protest proti spolupráci s Tomiem rozutekla celá strana včetně manželky a čaroděje. Aby pak nebyl Úsvit spíš Soumrakem.