myloš slivovič

myloš slivovič Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Církvím nakašlem, aneb Mylošovy nezávislé soudy

Po zásadním zpochybněním nezávislosti justice prezident Zeman zpochybnil i české zákony. Však si je po volbách změní! A do voleb církvím prostě nakašleme. A po nich to schválí parlament složený z Mylošem ovládané levice a soudy, které předtím Zeman obsadí svými lidmi.

Všichni se pamatujeme, jak minulý týden Zeman zcela skandálně zostudil Nejvyšší soud, a sdělil národu, že soud po propuštění ódéesáckých trafikantů ztratil jeho důvěru. Je to zcela nepřijatelná inherence do nezávislosti soudů, prezident nemá soudcům vykládat, jak mají soudit. A pokoušet se o to znamená útočit přímo na základní demokratickou dělbu moci.

Nyní se Myloš I. Slivovič se rozpovídal na Primě. Chce, aby církve dostávaly v příštích letech od státu méně peněz, než jim parlamentu v rámci restitucí přiznal. Mohla by to vyřešit už nynější vláda přátel Myloše Zemana zákonným opatřením, které by navrhla Senátu.

A aby byla jistota, že Ústavní soud nebude Myloše zlobit jako ten nejvyšší, novým kandidátem na ústavního soudce Zeman navrhuje ústavního právníka a poradce poslaneckého klubu ČSSD Radovana Suchánka. Ten se letos v červnu podílel na zastupování ČSSD stěžující si na církevní restituce u Ústavního soudu.

Zeman tedy postupně dává najevo tyto postoje: Nezávislost Nejvyššího soudu neuznávám, protože rozhoduje proti mým zájmům. Zákony této země - jako ten o restitucích - nebudu respektovat a budu jej všemožně sabotovat, protože se mi nelíbí. A důležité soudy si obsadím svými lidmi, kteří zastávají mé názory a budou soudit tak, aby se mi to líbilo, protože soudní nezávislost dál nehodlám tolerovat.

Co musí ještě Zeman udělat, než lidé pochopí, že jeho politické kroky představují pro naši demokracii větší nebezpečí než neonacisté a asteroidy dohromady?