Petr Skokan

Petr Skokan Zdroj: David Neff / MF Dnes / Profimedia.cz

BOHUMIL DOLEŽAL: Rozpuštění Poslanecké sněmovny a Skokanův plán

Pro politického pozorovatele je těžko pochopitelná horlivost, s jakou Věci veřejné vystupují za rozpuštění Poslanecké sněmovny, které je pošle do politického podsvětí.

Respektive ta horlivost byla pochopitelná tehdy, když bylo zjevné, že podobný návrh nemá šanci, kdežto teď, kdy nejspíš projde, ale není to úplně jisté, by jim nepochybně vyhovovala určitá volnost při hlasování. Je také jasné, proč má prezident Zeman zájem na rozpuštění této Sněmovny (je sice úplně rozložená, ale zároveň taky, což jde ruku v ruce, zcela nevypočitatelná). Není však jasné, proč by měl mít zájem na co nejrychlejším ustavení nové, která mu sice bude daleko příznivěji nakloněna, ale co si budeme povídat, se Sněmovnou jsou vždycky jen potíže.

Jakési vysvětlení by mohl poskytnout tzv. Skokanův plán. Poslanec VV Petr Skokan totiž, jak informují lidovky.cz s odkazem na zprávu, kterou poskytla strana ČTK, podal ústavní stížnost na způsob jednání a průběh schůze Poslanecké sněmovny, kde byla vyjádřena nedůvěra Rusnokově vládě. Prý byla porušena ústava a zákony, takže hlasování o důvěře bylo zmateční. Poslanec žádá Ústavní soud, aby Sněmovně nařídil hlasovat o důvěře znovu, a hlavně, aby vydal předběžné opatření, které by prezidentovi do doby rozhodnutí o jeho stížnosti uložilo, aby nejmenoval nového premiéra a vládu, a zavázalo ho, aby do té doby také nereagoval na další podněty vzešlé z Poslanecké sněmovny, které na dotyčnou schůzi navazují. Rozuměj tedy i na žádost o rozpuštění PS (Sněmovnu musí rozpustit prezident, Sněmovna to jen navrhuje).

Plán poslanec Skokana otvírá pro VV i pro prezidenta nové a příjemné možnosti.

Za prvé, sněmovna by sice nebyla rozpuštěna, ale vzhledem k tomu, že by se vlastním rozhodnutím vlastně delegitimovala, octla by se ve stavu klinické smrti.

Za druhé, Rusnokova vláda by vládla dál.

Za třetí, poslancům by zůstaly mandáty, imunita a příjmy.

A za čtvrté, předčasné volby by se odsunuly na nejasnou dobu.

Samozřejmě, záleželo by na Ústavním soudu, kdy o stížnosti rozhodne. Takové věci se mohou vléci. Existuje přitom precedens z roku 2009, kdy Ústavní soud, jistě za odlišných podmínek, fakticky konání předčasných voleb zabránil.

A záleželo by taky na prezidentovi: protože prezident před časem dal jasně najevo, že pokud by paní Němcová dala dohromady stojedničku, přesto počká s jejím jmenováním až do ukončení vyšetřování korupční kauzy – a dnes by stejně mohl říci, že počká, jak se rozhodne ÚS ve věci předběžného opatření, a ÚS by pak stačilo, kdyby nedělal vůbec nic.

V každém případě by to byl zajímavý test na to, jak harmonické vztahy po doplnění ÚS o nové soudce mezi premiérem a ÚS existují.

“Skokanův plán“ může být jistě jen výstřel od boku, individuální akce jednoho poslance. Ale stejně bude zajímavé, jak dnešní hlasování proběhne – a jak budou hlasovat poslanci Věcí veřejných.

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz