Guantanamo

Guantanamo Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Mučení vězňů na Guantánamu musí skončit!

Jakýsi zpěvák na vlastní kůži vyzkoušel krmení nosní sondou, kterou jsou krmeni hladovku držící vězni na Guantánamu. Zkusil to ze solidarity s vězněnými ubožáky. Popisuje zážitek jako nesmírné utrpení. Podobnému zacházení jsou ti vězni podrobeni dvanáct let. Už to stačilo.

Blíží se dvanácté výročí útoku islamistických teroristů na WTC. Stejnou dobu jsou na Guantánamu drženi vězni důvodně podezřelí z přímé odpovědnosti na teroristických útocích. A dvanáct let jsou podrobováni zacházení, které musí být velmi mírně řečeno více než nepříjemné.

Samostatnou kapitolou byl waterboarding, navozování mimořádně trýznivého pocitu topení, který CIA odůvodňovala získáváním relevantních informací o chystaných teroristických útocích a struktuře planetární sítě islámských teroristů. Bez ohledu na to, zda ve své době waterboarding skutečně přinášel relevantní informace, je jisté, že po dvanácti letech už není co vytěžovat. Vězni už si na nic nového nevybaví, všechno už řekli, a navíc: po dvanácti letech je teroristická síť natolik jiná, že o ní nic vědět nemohou.

Na Gauntánamu zbyli už jen ti nejnebezpečnější, méně nebezpeční islamisté už byli propuštěni a k terorismu – zabíjení nevinných – se jich nevrátilo více než dvacet procent. To svědčí o jistě velmi úspěšné resocializaci, jenom každý pátý propuštěný zabíjí dál. Sotva waterboarding Obama zakázal, jsou vězni podrobováni dalšímu brutálnímu zacházení.

V jednu chvíli 130 z celkem 166 vězňů drží hladovku na protest proti tomu, že už dvanáct let čekají na soud. Američané hladovějící ale násilím krmí nosní sondou a vězni tím velice trpí. Postup vzbuzuje kritiku nejširších kruhů humanistů, kavárenských islamistů a levicových intelektuálů, a situace už je tak daleko, že se musím ozvat i já, který má k jmenovaným skupinám poměrně daleko.

Dvanáct let utrpení stačí. Bez jídla vydrží člověk tak padesát dnů, takže pokud dobře počítám: Když dnes přestanou Američané vězně násilím krmit, tak jsou na dvanácté výročí jejich útoku všichni hladovkáři v ráji. Těch šestatřicet zbylých, co nehladovějí, je pak potřeba jedenáctého září v devět hodin ráno oběsit, a tím utrpení vězňů na Guantánamu definitivně skončí. Dvanáct let trápení stačilo, dopřejme jim zahrady plné panen a potoků vína!

Navrhované řešení by samozřejmě mělo proběhnout bez soudu, stejně jako oni ubozí vězni z Guantánama, kterých se zastávají sluníčkoví človíčkové tří kontinentů, bez soudu brutálně popravili tři tisíce nevinných a bezbranných lidí ve WTC.