Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

PETR HOLEC: Miloš Zeman se rozpovídal na sjezdu KDU-ČSL. Byl znovu zlitý?

Prezident Miloš Zeman pokračuje v náročném prezidentském programu, takže o víkendu navštívil sjezd KDU-ČSL, jestli si tuhle stranu ještě pamatujete. I jejím hlavounům nabídl několik skromných „otcovských“ rad, jak už bývá zvykem. Při jejich četbě se zdá, že prezident stále ještě nevystřízlivěl, jak už taky bývá zvykem.

Zeman lidoveckým bratrům svěřil, že jejich někdejší kápo Josef Lux, jenž kdysi dal nový význam slovu had, míval velký sen: KDU-ČSL se stane českou obdobou německé CDU, tradičně vládnoucí strany. „Tento sen se nepovedl a já vám nabídnu proč,“ zamyslel se prezident. „Bylo to proto, že se KDU-ČSL stala součástí vlády.“

Těžko říct, kde se u nás pořád bere teze, že by politické strany měly ve volbách usilovat o moc, aby se po volbách moci vzdaly. Mohl bych si myslet, že je to chlastem, to by ale bylo v době vážných viróz až moc laciné. Stejnou tezi totiž sdílí i spousta lidí, co se neumějí ani pořádně vylít. Navíc jestli někdo umí maximalizovat zdánlivě minimální moc, byli to vždy právě lidovci: se svými necelými bratrskými deseti procenty vydírali vládní strany s trojnásobkem mandátů. Snad právě v tom tkví jejich tradice.

Zeman teď lidovcům radí, aby se stali nevládní stranou a tradičním jazýčkem na vahách - prý jako v minulosti. Omlouvám se, ale obávám se, že něco takového chce fakt hodně vodky! Pamatujete ještě, jak to vypadalo, když byl jazýčkem na vahách nebožtík Lux, spoluzakladatel mocenského klientelismu? I Vít Bárta a jeho VV vedle něj vypadají jako neškodná klidná síla!

Vlastně ještě hůř: zatímco Bártu berete jako domácí amatérskou inkarnaci Napoleona s legrační ekipou, takže se vcelku bavíte, zádumčivý a věřící Lux dal nevyzpytatelné hadovitosti až náboženskou vážnost; jako by k vám hovořil falešný kněz. Myslím, že právě Lux, když ještě býval ve vládě, kdysi navždy mentálně rozhodil Václava Klause.

Nemyslím, že by naši lidovci nebyli německou CDU kvůli účasti ve vládě. Jako účastník jejich sjezdů bych spíš řekl, že je to tím, že jsou prostě čeští lidovci. Ostatně porovnejte německou kancléřku a šéfku CDU Angelu Merkelovou s celou řadou hlavounů lidovců, včetně Jiřího Čunka či Cyrila Svobody: jako byste vedle sebe postavili porsche a fabii! Vlastně právě na sjezdech KDU-ČSL nejlépe pochopíte, proč lidovci nejsou CDU: připadáte si na nich jako v jiném, lehce snovém světě plném slivovice, cimbálů a krojů. Jako když si na víkend vyjedete na venkov, abyste aspoň na dva dny utekli normálnímu světu.