rap

rap Zdroj: youtube.com

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Proč rap přitahuje retardované jedince?

Český rap se obohatil o umělecký výkon umělce se štěpným pseudonymem TheScifix. Jak je možné, že se tento nedávno nový a pokrokový hudební směr změnil v přehlídku pokročilých dementů a jejich slabomyslných výlevů?

Poté, co jsem zhlédl šlágr Boty od českého rappera slyšícího na jméno Leo Šňupánek (nebo Beránek? Už se mi to nějak plete), jsem se domníval, že již nikdy nic horšího v oblasti českého rapu neuvidím. Product placement se v písni Boty stal samonosným tématem, o kterém je celá skladba, a stran stupidity dlouho neměla písnička v českém prostředí konkurenci.

Pak se zdálo, že Leovo kralování české stupiditě ohrozí mládenec Metrix ze Starého Hrozenkova. I u něj je jeho rapování daleko za hranicí demence, a refrén Je to moje dědina (míněn Starý Hrozenkov) se minimálně v Praze - Bubenči stal hitem.

Nyní však nastupuje nová, mladá krev, MC TheScifix, a Leo Beránek i s Metrixem jsou druzí. Nebo třetí. Už sám propagační text nového klipu zveřejněného na youtube bere dech: "Pro ty co si nebyli jisti jestli beru :D tak cekuj muj xicht :D snad se ti uz bude lepsii spat ty colombo :D pro ty normalni co maji v pici a vsimaji si sebe.... Pro Vás co nejdřív uvolneny track bez masteru VSICHNI :D A UZ BRZY 5LET!HARD....." Fakt hard. Ale to ještě nic není. Pravý nářez začne teprve tehdy, když TheScifix začně rapovat. 

Když jsem jeho výkon uslyšel, fakt jsem posmutněl a vzpomínal, jak málo let to je, co jsem nadšeně poslouchal Manžele nebo PSH. Jak je možné, že se z rapu - nového,  progresivního a a sociálně kritického hudebního žánru - stala doména slabomyslných?