Prostitutky do parlamentu

Prostitutky do parlamentu Zdroj: Profimedia.cz / montáž Reflex.cz

ZDENĚK STRNAD: Šlapky do parlamentu!

Za poslední rok klesla zaměstnanost o další procento a půl, přes půl milionu lidí je v České republice bez práce. Úřady práce se hroutí pod náporem žadatelů o zaměstnání a přepracovaní úředníci padají jako hrušky.  Pražský magistrát chce přitom oživit starou liberální písničku: legální prostituci.

 

To samozřejmě, jakožto člověk s velmi silně vyvinutým sociálním cítěním, plně chápu a podporuji. Kněžky lásky jsou jednou z nejpostiženějších dělnických profesí, a pokud někdo potřebuje naši pomoc, jsou to právě ony. Prostitutky, jak píše portál idnes.cz v jednom ze svých klíčových článků (druhá pozice ve zprávách!), mnohdy „čekají celé noci a nikde nikdo“.

 

Co s nimi? Velkou otevřenost projevil včera pražský magistrát. Včera, 11. března, představil nový zákon o regulaci prostituce. Způsob obživy kněžek lásky má být do budoucna považován za „svobodné a legální povolání“ , zákon má také „eliminovat rizika a přinést posun v ochraně mravnosti“. V období blížící se apokalypsy je to zcela logický přístup. Zvláště v situaci, kdy nejstaršímu povolání se věnuje více žen, než jsou české feministky v čele s Jiřím Dienstbierem ochotny připustit. Já volám: ani holku ze závodu, ani haléře ze mzdy!

 

Bude velmi zajímavé sledovat jakým způsobem lze posunout vnímání v ochraně mravnosti – to jakože slovo „kurva“ už nebude sprosté? Nebo že způsob obživy vlastním tělem bude zbaven toho nepěkného nádechu, který má dodnes? Jakože „tohle se nedělá, to je fuj“ etc.? Odsuzovat prostituci jakožto konsenzuální akt z etických důvodů  je čistý nesmysl. Vulva je stejně důležitý orgán jako mozek, a jestliže někdo je schopen pro svou obživu využívat práci mozku, nevím proč by měl být ostrakizován tem, kdo považují  za výrobní nástroj své tělo.

 

Vzpomínám si, jak počátkem tohoto milénia jeden můj kamarád odbíhal z několikahodinových meetingů ve strašnických kancelářích jednoho nejmenovaného mobilního operátora jen proto, aby v nedalekém privátním azylu strávil půlhodinku příjemnou psychicko-fyzickou meditací. Po hodině se vždy vracel přímo na meeting, a oproti unaveným a znuděným tvářím těch, kteří seděli celou dobu na jednom místě, dodávala jeho nově nalezená energie meetingům šťávu. Je asi zbytečné dodávat, že téměř vždy odcházel jako totální hvězda.

 

Ale zpátky k nevyužitým administrátorkám psychosexuální rovnováhy: jejich potenciál je potřeba využít k obecnému dobru. Jak? Zaměstnejme je v parlamentu. Třeba jako masérky. Víte jak dlouho trvá jedno zasedání? Mnoho, mnoho hodin. Poslanci tam tráví celé dny, týdny a měsíce - není divu, že produkují jeden legislativní zmetek za druhým! Jsou unavení a přepracovaní, a jinak to nemůže dopadnout. Proč by tedy prostitutky, když už teď bude jejich činnost zcela legální, nemohly být součástí personálu, podobně jako osobní asistenti? 

 

Zabilo by se tím několik much jednou ranou – dala by se práce spoustě dívek, které teď nemají co dělat (sociální aspekt by mohl být atraktivní pro ČSSD), snížil by se počet příjemců sociálních dávek (pokud bude povolání prostitutek legální, bude jim stát muset vyplácet podporu nezaměstnanosti) a státní kasa by ušetřila spoustu peněz, protože poslanci by nemuseli náklady na své vyžití maskovat jako „budget na reprezentaci“. Pro veřejný život jsou důležité myšlenky a moudří lidé, kteří jsou schopni je zformulovat do souvislých myšlenkových celků – pro soukromý život pak uspokojení všech osobních potřeb, bez něhož naše práce a vůbec výkon v zaměstnání výrazně uvadá.

 

Proto žádám: až bude prostituce legální, zaměstnejte nějaký holky taky v parlamentu! Vyděláme na tom všichni.