Policie bouračka

Policie bouračka Zdroj: Profimedia.cz

ZDENĚK STRNAD: Za bouračku na D1 může v neposlední řadě otec mladého řidiče

Otec nahlásil krádež audiny ve čtvrtek, den před bouračkou. Policistům řekl, že se jedná s největší pravděpodobností o jeho syna. To ale nebylo všechno - zapojila se do toho také zřejmě jeho bezpečnostní služba. Spustil lavinu událostí, které skončily tím nejhorším způsobem.

 

Nechci se tady zabývat tím, zda policisté mohli auto jedoucí přes 200 km/h zastavit lépe – měli ho samozřejmě zastavit daleko dřív. Těžko říct, zda byl zátaras na dálnici postavený správně, nebyl jsem u toho. Zda se nedalo udělat něco jiného. Jestli ho vůbec měli na tu dálnici pouštět, nebo jestli nemohli udělat zátaras na nájezdu. Jak účinné by mohlo být použití pásů s hřebíky. Jestli celou akci nemohli policajti provést už dřív, když jeho otec všechno nahlásil už ve čtvrtek.

 

Mladý M4rty (tak zněla jeho internetová přezdívka) nebyl podle všeho žádný svatoušek – vyhodili ho ze školy, auto si od otce “nevypůjčil” poprvé, a za volantem neměl co dělat – bylo mu 17, neměl papíry a den před nehodou chlastal jako prokopnutý kýbl. Celé to má ovšem jeden opomínaný aspekt: jakou roli v celém smutném příběhu sehrál jeho otec? Podle dostupných informací je jeho otec majitelem bezpečnostní agentury a poslal na něj svoje privátní psy ještě dřív, než po něm vyrazili policajti. Zní to logicky – audina měla údajně GPS lokaci a nemělo být tak obtížné ji vyhledat. Ve čtvrtek – tedy den předtím, než se to stalo, a v den, kdy jeho otec nahlásil krádež – odjel M4rty do Brna, tam u kamaráda v bytě hrál počítačové hry a spolu napůl vypili láhev vodky. Co dělala policie a bezpečnostní agentura od čtvrtku do pátku - tedy celý den? Věděli, kde to auto je? A to auto, co ho pronásledovalo a následně předalo pronásledování policistům – to bylo co? Měli kluci z bezpečnostní agentury dlouhou chvíli a hráli si tedy na Kobru 11?

 

M4rty si auto "nevypůjčil" poprvé. Jeho otec měl tedy udělat všechno proto, aby se mladej k těm klíčům podruhé prostě nedostal. Měl fungovat prostě otec, což evidentně nefungoval – kdyby fungoval, pak by možná vůbec nemusel volat policajty. Pokud poslal za klukem svoje lidi z bezpečnostní služby a zároveň to nahlásil, zní to jako pokus o pořízení alibi. Zřejmě chtěl prostě ukázat mladýmu pořádný ramena, něco jako „takhle to dopadne, když si na mě budeš mladej vyskakovat – nasadím na tebe policajty“ – a trochu se to zvrtlo. Lidi v ohrožení jednají často zkratkovitým způsobem – pokud někdo M4rtyho sledoval 80 kilometrů a teprve pak se rozsvítily majáčky, byla pravděpodobnost zkratu a bouračky větší než malá.

 

Nedokážu si představit, že bych na svého téměř dvouletého syna někdy v životě zavolal policajty. Prostě ne. Pokud někdo něco podobného udělá, je to fatální selhání rodičovské autority, a také přiznání slabosti – prostě to ten chlap nezvládnul. Dokážu si ale velmi dobře představit, jak mu asi musí být teď. Pokud si tohle čirou náhodou čte, mám pro něj vzkaz:

 

Kdybyste na syna neposlal policisty i agenturu, mohl jste mít možná doma obojí – kluka i auto.


P.S: Speciálně pro ty, kteří mají v popisu práce zastavovat auta - na videu níže vidíte jak se to dá krásně udělat i bez zátarasů. Slibte mi, že o tom budete přemýšlet.