Středočeský hejtman Josef Řihák

Středočeský hejtman Josef Řihák Zdroj: David Neff / Mafra / Profimedia.cz

PETR KOLÁŘ: Oranžové řiťolezectví. Bude mít Zeman v kolínském muzeu svojí výstavu?

Takového zastánce aby v ČSSD Miloš Zeman pohledal. Středočeský hejtman Josef Řihák se snaží tak usilovně, že kdyby náhodou uklouzl, ocitl by se přímo mezi půlkami nastupujícího prezidenta.

Ačkoli se vedení ČSSD po prvním kole volby vyjádřilo jasně pro Zemana, Řihák rozeslal mail na jeho podporu s výkřiky jako „vždy, když byla ČSSD na kolenou, byla na kolenou i země, jejíž byla a je oporou. A vždy za to mohly vnitřní hádky a rozpory. Máme možnost udělat za minulostí tlustou čáru. Zvážili jsme – Miloš Zeman. Tečka.“ Krátce po prezidentské volbě pak Řihák a spol. dokonce oznámili, že Zemanovi hodlají vybudovat speciální expozici v kolínském muzeu. Řihákovy překotné aktivity jsou pochopitelné. Vždyť kdo že to byl na údajném seznamu sedmadvaceti socialistických zrádců, kteří Zemana zařízli v prezidentské volbě v roce 2003? Vedle Bohuslava Sobotky, Lubomíra Zaorálka a dalších třeba také … jistý Josef Řihák.



Ministr průmyslu Martin Kuba předminulé pondělí kritizoval zpřísněný zákon o veřejných zakázkách. Kdyby prý nezačal platit, došlo by v roce 2012 k přírůstku HDP o 41 miliard korun, tedy zhruba o jedno procento navíc. Tuto tezi rozcupoval o čtyři dny později v komentáři na stránkách MF Dnes Jan Pavel, v deníku představený coby „přednášející na VŠE v Praze“, jako „hned z několika důvodů mylnou a problematickou“. Asi by na tom nebylo nic až tak zajímavého. Kdyby ovšem nebyl Jan Pavel zároveň ekonomickým poradcem premiéra Petra Nečase. Další důkaz, že koordinace kroků špiček ODS a vlády je nadmíru výtečná.



Minulý týden bylo venku ­hnusně, sněžilo, foukalo. Pro někoho dobrý důvod k dělání humorů. „Vládne nám tady pěknej nečas. Lepší je bejt dneska za větrem,“ napsal na svůj Facebook šéf KDU–ČSL Pavel Bělobrádek. Aha, tak takhle tedy vypadá nefalšovaná lidovecká legranda. Ha ha ha!

 

Chtěl bych být muškou v kamrlíku scenáristů filmu Babovřesky. „Teď bychom tam měli dát nějakou řachandu. – Co třeba postavu faráře? Ti bejvaj’legrační. – Jo, ale chtělo by to vtipný jméno. – Co třeba Šoustal? – Krindypindy, teď jsem si málem ucvrnk’do kalhot. Ty jsi fakt génius! – Co dál? – Co nějaký hodně legrační politik? Mohl by se jmenovat třeba Jirka Janeček, říkalo by se mu Džej Džej a zakládal by v Babovřeskách Pravou frakci – Hele, to už je moc. To by nám lidi nesežrali.“