Chcete je?  Pavlu Dlouhému, Tomáši Hrdličkovi a Romanu Jurečkovi by to ve vedení ODS slušelo. Voliči by to jistě ocenili.

Chcete je? Pavlu Dlouhému, Tomáši Hrdličkovi a Romanu Jurečkovi by to ve vedení ODS slušelo. Voliči by to jistě ocenili. Zdroj: Fotomontáž Jan Ignác Říha

PETR KOLÁŘ: ODS by si měla do čela konečně zvolit své kmotry

Občanští demokraté by měli sebrat odvahu. Nechť si ve své mizérii rovnou zvolí ty, kteří je beztak ze zákulisí řídí.

V ODS to vře. Musíme padnout na hubu, abychom mohli povstat. Kdyby někdo tvrdil, že je ODS v dobré kondici, tak prostě lže. Nečas má čas do podzimu. To jsou jen některé z titulků, kterými teď média komentují rozpoložení občanských demokratů. Ačkoli se volební kongres strany konal před třemi měsíci, dohání debakl Přemysla Sobotky, klesající volební preference a těžko pochopitelné kroky kabinetu Petra Nečase většinu jeho spolustraníků k zoufalství.

 

Všichni tuší, že se „něco“ musí stát, málokdo ale dokáže říct, co by to mělo být. Sledujeme tak očekávané vymezování dua místopředsedů Martin Kuba – Jiří Pospíšil, ačkoli Nečasovi před třemi měsíci slíbili krýt záda a od té doby v tom „jedou“ s ním. Jsme svědky omluv členů vedení ODS za kroky, o nichž rozhodlo vedení ODS. V neposlední řadě se pak „náhodně vybraní“ občanští demokraté „zespodu“ rozhořčují nad vedením v čele s Nečasem.

 

NETAHAT VOLIČE ZA NOS

Něco by se v ODS stát opravdu mělo! Ať už je to přeměna podzimního kongresu na volební a nástup nového předsedy, anebo jen stanovení nového lídra do sněmovních voleb, zatímco by Petr Nečas zůstal premiérem. Pro tentokrát by ale bylo od občanských demokratů vhodné, aby už zbytky svých voličů netahali za nos.

 

Minimálně od kongresu v roce 2008, kdy je tak pojmenoval tehdejší šéf Mirek Topolánek, beztak všichni vědí, že stranu ze zákulisí řídí „kmotři“, jinak také šedé eminence. Byť někteří z nejvyšší ligy vypadli nebo zřejmě vypadnou (Alexandr Novák oddaluje nástup do kriminálu, podobně se možná povede i Romanu Janouškovi), většina chlapců ze „staré dobré party“ se střídavými poklesy a vzestupy vlivu zůstává na svých pozicích. Většina z nich se také více či méně úspěšně podílí na zákulisních dohodách, ovlivňujících výsledky volebních kongresů své strany. I když při tom třeba nesedí v kongresovém sále, ale vše dirigují z přilehlého hotelu jako naposledy v Brně Ivo Rittig.

 

Proč má být tedy volič ODS urážen tím, že musí poslouchat opatrné kličkování nad pojmenováním Nečasovy odpovědností za nynější průšvih od lidí typu Jiřího Pospíšila či Martina Kuby. Vždyť totéž by – bezpochyby mnohem lépe a zemitěji – dokázali říct jejich vodiči, Roman Jurečko s Pavlem Dlouhým. Ostatně před posledním kongresem také dokázali postupovat v tandemu. Nic na tom nemění, že Pospíšil ve finále dokázal pro Jurečka zajistit rozdílové hlasy, katapultující ho do výkonné rady, zatímco Kubova Dlouhého delegáti zařízli, což prý má „kníže z Hluboké“ Kubovi dodnes trochu za zlé. Vždyť oni se, kluci, přece nakonec zase domluví.

 

NEVYSTRKOVAT NULY

Z jakého důvodu mají být sympatizanti ODS uráženi výlevy často bezejmenných politiků typu předsedy místního sdružení v Praze-Záběhlicích Bohumila Zoufalíka, poslance Jana Floriana nebo sice známějším, ale zhruba stejně relevantním Borisem Šťastným? Beztak každý, kdo dění v ODS alespoň trochu rozumí, ví, že jejich ústy nejčastěji promlouvá Tomáš Hrdlička. Tedy pokud se zrovna nestará o prezidentskou kampaň Miloše Zemana.

 

Existuje snad srozumitelné vysvětlení, proč má být předsedou středočeské ODS a ministrem zemědělství nadále Petr Bendl? Všichni přece tak nějak vědí, že si loni v létě tyto posty od Nečase vysloužil jen jako pastvinu pro jeho vodiče Iva Rittiga. Aby tento monacký podnikatel (ha, ha) na oplátku pro Nečase zařídil pokoření rivala Petra Tluchoře ve středních Čechách a přispěl bačováním „zdárnému průběhu“ kongresu.

 

Abychom zachovali kontinuitu a ženský element ve vedení strany. Proč se má Jana Nagyová skrývat coby šéfka kanceláře Petra Nečase, když se s většinou výše uvedených dokáže dohodnout mnohem lépe než sám premiér? K tomu má navíc Nagyová mnohem lepší vazby například na šéfa ČEZ Daniela Beneše či šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou. A v minulosti dokázala velice úspěšně zacukrovat v cukrárně Myšák Romana Janouška.

 

Lidé jako Roman Jurečko, Pavel Dlouhý či Tomáš Hrdlička se často hájí tím, že nejsou žádní kmotři. První je prý místopředsedou plzeňské ODS a členem výkonné rady, druhý místostarostou Hluboké nad Vltavou, třetí členem regionální rady v Praze. Pavel Dlouhý na Hluboké vyhrává jedny volby za druhými. Jediným vítězem krajských voleb v barvách ODS byli Plzeňáci v čele s Jiřím Pospíšilem (na plakátech) a Romanem Jurečkem (fakticky). Hrdlička se zase pyšní, že uzavřením koalice s ČSSD získal pro svoji stranu po volbách post primátora. Že se mu později Bohuslav Svoboda vymkl, je věc druhá.

 

Vida tedy, jsou schopní, úspěšní, nadějní. Občanští demokraté, přestaňte je konečně schovávat do pozadí. Vaše strana, to jsou z velké míry právě tito reprezentanti. A s nimi mnozí podobní, jen dosud ne tak výrazní nebo provaření. Nehrajte tedy komedie a zvolte si je do vrcholných funkcí rovnou. Vaši voliči to jistě po právu ocení.