Daniel Landa

Daniel Landa Zdroj: Jan Zátorský / Mafra / Profimedia.cz

Žito 44 alias Žido Půlhajl vrací úder

Laskaví čtenáři mě upozornili na starší výpad Daniela Landy proti mé osobě. Přestože jsem na Landovy výpady už jednou reagoval, musím reagovat znovu. A spolu s tím musím přiznat, že jsem ve zkoumání Landy pokročil dál i já...

 

Landa kdysi na jakémsi koncertu odhalil, že jsem se připojil k jeho projektu Zlatý drak a budu pro něj hrát roli Gluma. Návštěvníci se smáli, mně však podobné odhalení nijak zábavné nepřijde. To, že vypadám jako Glum, je všeobecně známo a není to nijak překvapující. To, že bych s Landou hrál nějakou hru, je však skutečná blbost a mně nezbývá, než se od jeho výroku distancovat.

 

 

 

Nehraju s ním nic, a hrát nebudu, i kdyby mě přemlouval ještě desetkrát. Mám totiž dost své důležitější práce než si s Landou hrát Zlatého draka. Musím zkoumat veřejný život osobností. Proto musím připomenout překvapující skutečnosti k nové Landově identitě Žito 44. Landa v tisku uvádí, že se přejmenoval podle středověkého šaška. Nám se však podařilo zjistit, že skutečnost je jiná.

 

Landa se svým novým pseudonymem chtěl distancovat od rasistické minulosti vyjádřené třeba písní Bílá liga, a nově se přihlásit k filosemitismu, který u sebe najednou zaznamenal. Proto se rozhodl, že se k židovskému etniku osobně přihlásí alespoň jménem. A zvolil pseudonym Žido (podle slovenského vzoru Palo, Jaro, Stano a Vlado). Bohužel však zpěvákovy znalosti české gramatiky nejsou nejlepší, a spletl se o písmeno. Jde o podobný proces, jako když v minulosti založil templářský řád Ordo Lumen Templi. Název v latině nedává smysl, je v něm gramatická chyba. A podobně ulétl o písmenko i současný pseudonym.

 

Nakonec je potřeba analyzovat i číslovku 44 ve jméně. I tím se chtěl Landa distancovat od minulosti. Jak všichni víme, označují náckové číslem 88 frázi Heil Hitler. Landa se však od svého hajlování s Lucií Bílou chce důrazně distancovat, chce říct, že hajloval jen trošičku, napůl, a tak zvolil číslovku přesně poloviční.

 

Správná výslovnost nového zpěvákova pseudonymu tedy není médii omílaný tvar Žito 44. Správně to zní Žido Půlhajl.