Mel Griegová truchlí

Mel Griegová truchlí Zdroj: profimedia.cz

Mel Griegová s kolegou
Jacinta Saldanhová
2
Fotogalerie

Zaslouží si mrtvá britská sestra truchlení? Ne, spíš Darwinovu cenu

Smrt zdravotní sestry, která uvěřila, že jí volá britská královna, je ukázkou absurdní potřeby hysterického truchlení a pokryteckého vyjadřování účasti s něčím, co ve skutečnosti nikoho moc nezajímá.

 

Příběh zdravotní sestry, která naletěla vtipálkům z australského rádia a následně spáchala sebevraždu, obletěl svět. Je to klasické háelpéčko, hluboký lidský příběh, který si zaslouží dojemné zpracování formou dvouminutové reportáže s tklivou hudbou v podkladu a záběry na osiřelé děti. Moderátoři z rádia se kají, vedení rádia je stáhlo z vysílání a už jen zbývá, aby si před kamerami nějaké veřejnoprávní televize klekli na kolena a křičeli s rukama vzepjatýma k nebi něco jako: „Proč ona? Bože, vem si mě!!!“

 

Tragédie jistě rozplakala po světě tisíce lidí a doufejme, že po zesnulé zdravotní sestře někdo pojmenuje nemocnici.  Pro ty, kteří náhodou netuší, o co se jedná – moderátorka rádia 2DAY FM Mel Greigová  zavolala v žertu do londýnské nemocnice, ve které ležela těhotná Kate Middleton, představila se zdravotní sestře Jacintě Saldanhové jako britská královna Alžběta a požadovala informace o zdravotním stavu „své vnučky.“ Sestra následně přepojila "královnu" na kolegyni, která moderátorku informovala o zdravotním stavu vévodkyně. Případ se stále vyšetřuje, ale vypadá to, že sestra si po zjištění, že naletěla a udělala chybu, vzala v pátek život.

 

Jacinta SaldanhováJacinta Saldanhová|Profimedia.cz

 

A já se ptám, opravdu by se mělo dít to, co jsem popsala v prvním odstavci? Volat někomu z rádia a dělat si z něj srandu je úplně normální. Vydávat se za  někoho jiného je v rámci těchto vtípků taky zcela normální. Telefonáty Mrázka ústředny zlidověly a nikoho nikdy nenapadlo se nad nimi pohoršovat. Evropa 2 dokonce svého času vysílala velice úspěšnou show Test věrnosti, kde se lidé každý den rozcházeli a rozváděli přímo v éteru. Možná se pak kvůli tomu i někdo zabil! Ale nikoho nenapadlo nad ním truchlit.

 

Mel Griegová s kolegouMel Griegová s kolegou|profimedia.cz

 

Zdravotní sestra, která zvedne telefon a hlasu na druhém konci, jež jí tvrdí, že je britská královna, bez okolků nahlásí zdravotní stav pacienta a v následném pokání se zabije, si místo dojemných článků a piet zaslouží spíše Darwinovu cenu. Jsem přesvědčená o tom, že kdyby se nejednalo o přistěhovalkyni, nepracovala v nemocnici, ale na úřadě, a případ se netýkal britské královské rodiny, o její smrt by se nikdo nezajímal a ti cyničtější z nás by se zasmáli.

 

Celá hysterie okolo Jacintiny smrti je zbytečná a za pár dní si po ní nikdo nevzdechne. Samozřejmě za předpokladu, že tvůrci konspiračních teorií nepřijdou s tím, že nebohou ženu nechala odstranit královna pomocí britské tajné služby.