Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: Handrejch Jan / Právo / Profimedia.cz

Malý test pro Karolínu Peake: co je to ministerstvo obrany?

Šéfka LIDEM, nejmenší vládní vlivové firmy starající se o její kariérní růst, Karolína Peake zřejmě bude ministryní obrany. Sama Peake, učící se velmi rychle finesy politického jazyka, sice jen řekla, že LIDEM nemá na tento post několik kandidátů, poté se ale rozpovídali jiní.

 

Zájem Peake vést obranu například potvrdil i místopředseda strany Viktor Paggio. A když něco řekne ten …

 

Takže nová superžena, jež před časem přišla do politiky kvůli dětským hřištím na Praze 1 a politicky se vyučila u supergurua Víta Bárty, teď povede nejen vojáky! Doufejme, že nevypukne válka. Nebo nanejvýš tak s Moravou, protože ta nemá žádnou armádu. Obsadit Brno a Olomouc by snad vojáci dokázali i navzdory Peake v čele resortu.

 

Na jednu stranu je samozřejmě zájem Peake o obranu dobrá zpráva: už nikdy se nemusíme o výběr ministrů nijak blíže zajímat, protože se znovu ukazuje, že jsou vlastně zbyteční: něco tak samochodného jako ministerstvo může vést každý. Stačí naučit se používat ministerský servis, nemluvit jako Alena Hanáková, dvakrát týdně udělat tiskovku bez nepříjemných otázek, a především dohlížet, aby nikdo mimo barák neviděl, kam jdou peníze.

 

Vzhledem k tomu, jak obratně se Peake zabydlela ve funkci vicepremiérky pro nic, si myslím, že šéfka LIDEM vlastně sáhla po nejlepší možné kandidátce; ostatně koho jiného taky nominovat, když vládnete se stranou jedné ženy — sebe?

 

A navíc: už dávno před Peake na obraně ukázala Vlasta Parkanová, po níž nám zůstaly hezké písničky, že ministerstvo nemusí nutně řídit ministr. Zeptejte se třeba Miroslava Kalouska. I když: nyní se ukazuje, že i tento chytrý model může skončit na policii úplně stejně jako všechny jiné modely.

 

Přesto mi to nedá. Obrana prostě není kultura. Nedejte grant většině českých filmů a prokážete národu největší službu. Přidejte se ve válce na špatnou stranu a …

 

Mám proto pro Peake malý test z pouze základního povědomí o resortu — nic extra odborného:

 

1. Ministerstvo obrany slouží k obraně:

a) korupce

b) ministra/ministryně

c) země, případně i jiných zemí

 

2. Tank je:

a) velká nádoba používaná při výrobě piva

b) Alexandr Vondra

c) pojízdná pásová zbraň

 

3. Letouny CASA momentálně jsou:

a) letouny neschopné provozu

b) jeden z nejdražších podvodů

c) exponáty v muzeu armády