Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Německý průšvih

Podle týdeníku Der Spiegel by měla Angela Merkelová konečně předstoupit před poslance a přiznat pravdu, kterou už čtyři roky před voliči popírá, totiž že Němci za pomoc Řecku nakonec přece jen zaplatí.

 

Teď vychází německý podíl na 17 miliard eur, což není zas tak moc, ale díra v rozpočtu to je. Mezinárodní měnový fond (MMF) i za vedení bývalé francouzské ministryně Christine Lagardové považuje stále rostoucí řecký dluh za naprosto psychologicky neúnosný a nikdy nesplatitelný a svou účast podmiňuje odpisem 100 miliard.

 

Příští rok má dosáhnout řecký dluh bankrotující ekonomiky 192 % HDP. A jestliže se europolitici s Řeky dohodli, že země musí krachovat v eurozóně – tak prosím, ale nějaké odpustky. O moc lépe to nevypadá ani vedle. Hra na oddalování nepříjemné pravdy by měla skončit.

 

Řecko jistě výjimečné je, ale deflační politika podle MMF také zvýšila odhad dluhové zátěže Portugalska (124 %) i Španělska (97 %) na příští rok. Naděje europolitiků, že se propast mezi severem a jihem dá uhrát „interní devalvací“, dříve než společnosti jihu vybuchnou, může být lichá a může uspět jen v klinickém významu.

 

 

Premiér Mariano Rajoy dnes nadšeně prohlásil, že je euro zachráněno. Bilance zahraničního obchodu se už vyrovnává, protože zchudlá společnost nemá na importované zboží. Banky ale v deflaci nepůjčují, export roste pomalu. Nelze odhadnout, komu dát a komu nedat překlenovací úvěr.

 

Ani vyrovnaný rozpočet a dlouhodobé splátky státního dluhu nepovedou k růstu životní úrovně. Zůstane jen trauma a hněv ze stále rostoucí drastické nezaměstnanosti mládeže (nad 50 % ve Španělsku a Řecku, 36 % v Portugalsku a 35 % v Itálii), jež má zlomit odpor vůči snižování platů.

 

Německo zapomnělo na poválečnou pomoc Marshallova plánu a nezachraňuje ekonomiku postižených zemí, není solidární, jak se tak často tvrdí, ale zachraňuje své ideologické euro a to je zásadní rozdíl. Merkelová se demonstrantům v Portugalsku šikovně vyhnula, politické odpovědnosti za malý odpustek Řekům se možná také vyhne, ale tvář europolitiků už nezachrání. Evropský projekt ztratí na jihu celou generaci.