Hlavní hrdinové - Bella (Kristen Stewardová) a Edward (Robert Pattinson).

Hlavní hrdinové - Bella (Kristen Stewardová) a Edward (Robert Pattinson). Zdroj: Profimedia.cz

Bella se od prvního dílu chce stát upírkou. Až v tom posledním se jí to vyplní.
Edward v podání Roberta Pattinsona se díky filmům ze ságy Twilight stal pro některé prototypem dokonalého muže.
Taylor Lautner v roli Jacoba Blacka, vlkodlaka.
Další pár upíří rodiny Cullenových (Ashley Greenová a Jackson Rathbone)
I Nikki Reedová a Kellan Lutz jsou součástí klanu Cullenových.
9
Fotogalerie

Rozbřesk? Ne, tupá tma

Natěšené fanynky Roberta Pattinsona se po roce konečně dočkaly pokračování závěrečného dílu ságy Twilight. Ve čtvrtek vstoupil do českých kin pátý Twilight s podtitulem Rozbřesk.

 

A je to tu zase. Robert Pattinson se šklebem, o kterém mu zřejmě někdy někdo řekl, že je sexy. Kristen Stewartová, jež pro změnu sází na zamračené obočí. Nemotorně animovaní vlci. Dialogy, které vedou odnikud někam. A jako bonus dítě, cimrmanovské setkání upírského příbuzenstva ("Já jsem její biologický otec.") a milostné vyznání vprostřed fialové květeny.

 

Kdo by to z popisu náhodou nepoznal, řeč je o posledním příspěvku Billa Condona do nesmyslu jménem Twilight. Ten podrobuje diváka velmi rafinovanému mučení, když své hrdiny nechává staticky konverzovat tu u klavíru, tu před vánočním stromkem, přičemž nejobsažnější věta, která kdy z koho vypadne, je "Jsem duševně unavená!" To nám povídej, Kristen.

 

Nutno říct, že hlavním problémem Rozbřesku není ani ústřední dvojice, ani jeho vyprázdněnost, nýbrž smutný fakt, že ho od začátku do konce špatně natočili. Necitlivý digitální zoom vyvolává fyzickou nevolnost, zážitku škodí i amatérské nakládání s hudební linkou (fušeřina, za niž by se styděl i průměrný klip na MTV).

 

Triky svým provedením zůstávají v minulém století, scénář postrádá byť jen náznak snahy o jakoukoli vyprávěcí strukturu a herci deklamují hůř než Kelly z Beverly Hills (z čehož je omlouvá jen to, že skutečně nemají co hrát). Condon zkrátka diváky sprostě odbyl a to se nedělá. Zvlášť u velkých finále ne.