Roman Pekárek

Roman Pekárek Zdroj: Dan Materna / MF DNES / Profimedia

Co si nevymyslíme: patálie nepravomocně odsouzeného poslance Pekárka

Jednalo se o symbolický nový start vlády i poslance ODS Romana Pekárka. Těsně před hlasováním o daních a vládě nebyl kvůli korupci na šest let nepravomocně odsouzený Pekárek k nalezení.

 

Možná že když bývalý místostarosta Kolína zaslechl zvonění volající poslance do sálu, spletl si ho s povelem velitele soudní eskorty a schoval se ve skříni. Jakmile si ho ale kolegové po vynucené pauze našli, odhlasoval vše: od daní až po církevní restituce.

 

Až poté ODS začala navrhovat jeho vyloučení z klubu i ze strany. Oficiálně třeba Pekárkova buňka ODS v Kolíně vedená jistým Milanem Cabrnochem, stojícím za pochybným stamiliónovým projektem IZIP ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. To si fakt nevymyslíte...

 

Byl v tom zajímavý paradox. Zatímco Martin Kuba byl na kongresu bezpečně zvolen prvním místopředsedou ODS, jeho dlouholetý guru a „kníže z Hluboké“ Pavel Dlouhý při hlasování o členech výkonné rady pohořel.

 

Možná jsou vlastně jen tři vysvětlení. A) Kuba sice Dlouhému doposud rád políbí prsten, ale ve skutečnosti se od něj opravdu odstřihl. B) Oba se dohodli, že Dlouhý ve výkonné radě nebude, aby to tak alespoň navenek vypadalo. C) Dlouhého – stejně jako další vyřazené adepty (+ plzeňského Romana Jurečka, který do rady nakonec díky svému dítku Jiřímu Pospíšilovi těsně prošel) – nechtěl Petr Nečas.

 

V kombinaci s tím, že se delegáti kongresu alespoň v závěru rozhodli kašlat na dohody a Dlouhý na ně byl už příliš. Stejně tak ovšem může platit poselství, jež Dlouhý na kongresu v baru adresoval jednomu z novinářů. Když si totiž žurnalista nedokázal vzpomenout na jméno náměstka exministra zemědělství Gandaloviče, kníže z Hluboké ho otcovsky pohladil po hlavě, objal a pronesl: „Tak vidíš, čuráku, víš hovno!“

 

Proč trio poslanců ODS Tluchoř, Šnajdr, Fuksa složilo mandát, se asi dozvíme později. Mohlo jít o motivaci „pozitivní“ (přežití v ODS + nějaké ty posty ve státní správě) či „negativní“ (stornovaná trestní oznámení). Za to už začíná vybublávat, proč asi na kongresu prohráli.

 

Pavel Blažek je prý nejprve nechal při tom, že když nebude Nečas zvolen v prvním kole, nastoupí do boje o křeslo šéfa. Už někdy v sobotu ráno jim ale vzkázal, že tak neučiní, ale podpoří jejich kandidáta. V tu dobu se údajně přihlásil Jiří Pospíšil, jenž v tom „tluchořovce“ nechal celou sobotu. Večer jim ale oznámil, že couvne také. Pak už zbyl pouze inženýr Ivan Fuksa z Příbrami. A dál už to znáte...