Radek John

Radek John Zdroj: Jan Zátorský / MF DNES / Profimedia

Radek John: svinstvo se valí dál!

Papírový šéf VV Radek John nás – stejně jako Vít Bárta a celá parta kolem něj – nepřestane nikdy překvapovat. Po kotrmelcích s předraženými časopisy za naše peníze, ve vládě, na vnitru a zhruba všude, kam v posledních letech vkročil, oznámil další vtip: stane se šéfem publicistiky ve firmě Empresa Media, jež vlastní týdeníky Instinkt a Týden a TV Barrandov.


Podle zpráv z Empresa Media ovšem John nebude šéfovat publicistice ve zmíněných časopisech, ale pouze v televizi; zde by měl oživit někdejší pořad TV Nova Na vlastní oči, kde dělal převážně moderátora. Případně moderátora moderátora, když o své práci hlavně mluvil v zábavných pořadech. Vsadím se, že i vy znáte nějakou humornou historku z natáčení o mafiánech. Třeba tu o Johnových bodyguardech…

 

„Vzhledem k tomu, že mafiánskou chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi nelze zřejmě porazit pouze politickými prostředky, rozhodl jsem se vrátit k autorské práci,“ zdůvodnil svůj rozporuplný krok John, jinak loutka Bártovy chobotnice. Doufám, že za jeho novým pohnutím mysli není nic trvalého, ale jen dvě lahve moravského vína, Johnova oblíbeného vymývače mozku. A že až se z toho vyspí…

 

Protože si dobře vzpomínám, s čím šel John do politiky: nejen na předvolebních mítincích lidem donekonečna opakoval, že mafiánkou chobotnici nelze porazit coby moderátor a účastník společenských večírků, ale pouze jako politik. A čím vyšší, tím lepší. Takže si pro boj s korupcí logicky vybral stranu, jejíhož předsedu soud odsoudil za korupci. Nedej bože, aby John neporazil mafiánskou chobotnici i na Barrandově!

 

 

Snad za to může přílišná péče dr. Bárty, že se teď John zbláznil úplně. Šéf nejen parlamentní partaje, ale i sněmovního bezpečnostního výboru – a současně šéf publicistiky na televizi? Navíc vlastněné Jaromírem Soukupem, dlouhodobým politickým podnikatelem? Co chce John asi tak porazit: i poslední zbytky vlastní etiky?

 

Ostatně představte si, že nedělní politické debaty v televizi vede třeba premiér a šéf ODS Petr Nečas. „Vážení diváci, rozhodl jsem se, že vlastní mafiánskou chobotnici nejlíp porazím pouze jako premiér, šéf ODS i novinář, takže o ní už nebudeme mluvit,“ slyším ho.

 

Asi se to ale muselo stát. Když jsem totiž Johna slyšel na letošním sjezdu VV zcela vážně říct, že „ledy pukly a svinstvo se valí dál“, uvědomil jsem si, že lidé od dr. Bárty žijí ve vlastním pohádkovém světě, kam normální člověk nikdy nepronikne. A když náhodou pronikne…

 

Možná nás ale John s Bártou a Soukupem znovu jen předběhli, jako už tolikrát. Zatímco my vidíme jen starý, flagrantní konflikt zájmů, vidí oni nový, lepší svět bez hranic. Stejně jako když pro nás Bárta objevil spojení ABL, VV a Kristýny Kočí, takže jsme měli v přímém přenosu víc, než jsme si kdy i jen přáli. Nebo jinak: ledy sice nepukly, ale svinstvo se valí dál!