Že by na tvrzení o chladných Němcích bylo něco pravdy?

Že by na tvrzení o chladných Němcích bylo něco pravdy? Zdroj: theamazingios6maps.tumblr.com

Americká Hooverova přehrada má novou skluzavku.
Taková reklama by se asi nelíbila žádné restauraci.
Mapa jedné oblasti. Nahoře od Googlu, dole od Applu. Tady asi došlo k menší apokalypse.
Strmé útesy na Tahiti.
Tohle jsou nebezpečné mosty
25
Fotogalerie

Berlín na Antarktidě a Mánes ve Vltavě. Takhle vypadá svět podle Applu

Na tom známém tvzení o chladných Němcích musí být alespoň kapka pravdy.  Podle nových 2D a 3D map, které představila společnost Apple v nové verzi své mobilní platformy iOS 6, totiž leží hlavní město našich sousedů v mrazivých pustinách Antarktidy. A není to zdaleka jediná "nepřesnost", na níž upozornil nový blog TheAmazingiOS6maps. Internet zaplnily během včerejška stovky snímků z různých koutů světa, odkud zmizely silnice, řeky a dokonce i celá města.

 
Zatímco v minulosti spoléhal Apple na mapové podklady konkurečního Googlu, letos se rozhodl, že se od internetového giganta plně odpoutá a vyhlásí mu otevřenou válku. Jak se záhy ukázalo, možná si měl šéf Applu Tim Cook trochu lépe prozkoumat terén (nebo alespoň koupit lepší mapu); o zisky se totiž nakonec utká na výsostném území nepřítele. A tenhle boj nemůže vyhrát už jenom proto, že si udělal neplacené vojáky z vlastních zákazníků, kteří mohou kdykoliv "dezertovat".


Mnohatisícové město utopené v jezeru Titicaca? Zborcené mosty a zvlněné letištní plochy? Kylv na místě ukrajinské metropole Kyjeva? Dobře hodnocená restaurace na vrakovišti? Burger King v kostele a prázdné žluté plochy vyčištěné od všech "zbytečností" - tedy úředních budov, turistických objektů, parků, nádraží i celých ulic? Apple to s tou krásou v jednoduchosti trochu přehnal, shodly se na sociálních sítích zástupy uživatelů, kteří si nainstalovali novou aktualizaci operačního systému pro iPhony, iPady a další iZařízení.

 

Přidal jsem se k nim i já - hned poté, co jsem zjistil, že z blízkého okolí Prahy zmizelo hned několik menších městeček a vesnic. Lépe řečeno, přesunuly se do okolních polí.


Další odhalení na sebe nenechala dlouho čekat. Střeleckému ostrovu v centru Prahy zůstal anglický název Shooter's Island, přes který vede (Most) Légií, opodál se topí ve Vltavě výstavní síň Mánes a potupy nezůstal ušetřen ani "DěTSký ostrov".

 

Nemluvě o mnohdy podivně fungující navigaci, která vás ne vždy dovede do zamýšleného cíle, často zastaralých (místy i černobílých) satelitních podkladech s neaktuálními názvy, mracích zakrývajících města a celkově mizerném rozlišení leteckých a družicových snímků, které se s těmi od Googlu nemohou v nejmenším rovnat - tedy alespoň na evropském území. Prostě ostuda.

 

Pražský Střelecký ostrov s anglickým nádechem. A to není všechno. Najděte na snímku všechny nepřesnosti.Pražský Střelecký ostrov s anglickým nádechem. A to není všechno. Najděte na snímku všechny nepřesnosti.|Archiv (reprofoto)

 

O tom, že v tom nejsme sami, svědčí vtipné upozornění zaměstnanců londýnského metra...

 

A už se přijímají náhradní řešení: Abychom vyšli vstříc pasažérům, kteří používají iOS 6 od Applu, jsou v rezervační kanceláři k dispozici mapy okolí.A už se přijímají náhradní řešení: Abychom vyšli vstříc pasažérům, kteří používají iOS 6 od Applu, jsou v rezervační kanceláři k dispozici mapy okolí.|theamazingios6maps.tumblr.com

 

I uživatelé na Twitteru, kde se před necelým měsícem bavil svět nepovedenou restaurací španělské fresky Ecce Homo (více zde):

 

Dopadly mapy od Applu stejně jako zpackaná restaurace španělského obrazu Ecce homo?Dopadly mapy od Applu stejně jako zpackaná restaurace španělského obrazu Ecce homo?|theamazingios6maps.tumblr.com

 

Vznikl zde dokonce falešný (ale vtipný) účet, který byl Twitterem rychle zablokován.

 

Na Twitteru vznikl falešný (a humorný) účet. Záhy byl odstraněn.Na Twitteru vznikl falešný (a humorný) účet. Záhy byl odstraněn.|theamazingios6maps.tumblr.com

 

"Tímto novým vylepšením spáchal Apple, společnost založená na intuitivních zařízeních a filozofii 'prostě to funguje', nejtvrdší hřích; ztížil nám život," povzdechla si například blogerka Bianca Boskerová.

Apple měl přitom v rukou všechny trumfy: uzavřel smlouvu s výrobcem špičkových navigací Tom Tom, koupil progresivní společnost C3, jež vyrábí hyperrealistické 3D mapy měst, a alespoň navenek ho nic nenutilo k tomu, aby do světa vypustil polotovar.


Stal se však pravý opak - uživatelé dostali do rukou o několik řádů méně kvalitní službu, než na jakou byli zvyklí. Službu, kterou si jako musí musí doslova spravit sami. Právě tak zní současný plán Applu

 

Kromě toho, že společnost záhy po startovním fiasku vypsala výběrové řízení na nové tvůrce map, mluvčí Applu Trudy Miller upřesnil, že se přesnost map bude zlepšovat tím víc, čím víc je budou lidé používat. Přeloženo do spotřebitelského jazyka: Nahlašte nám zdarma všechny chyby, na něž během svého bloudění narazíte, a my vám jednou zajistíme vyladěnou službu, na kterou jste měli od začátku nárok. Tomu se v technickém žargonu říká betatesting a většinou ho dělá komunita nadšenců nebo placených externích spolupracovníků. Ne koncový zákazník!

 

Podívejte se na výběr nejvtipnějších chyb v nových mapách od Applu, na něž upozornili uživatelé:

 

Není divu, že řada zklamaných fanoušků Applu záhy po stažení nových map začala volat po fungujících mapách od Googlu. A tento konkurent, který může z celé situace jenom těžit, zjevně nezahálí. Nespokojené majitele iPhonů a iPadů už nepřímo ubezpečil, že na ně pamatuje, a podle serveru 9to5mac už má dokonce hotovou vlastní mapovou aplikaci, která čeká na schválení pro zařazení do applovského obchodu aplikací App Store.



Na celou mapovou patálii se nakonec můžeme dívat ze dvou úhlů. I když si Apple v krátkodobém horizontu bezpochyby ublížil a výhledově jenom posílí pozici Googlu na trhu, zákazníci (bez ohledu na to, jakou upřednostňují platformu) můžou kočkování technologických gigantů sledovat bez obav a s nadějným očekáváním - díky dynamice konkurenčního boje jim totiž budou nabídnuty ve výsledku mnohem kvalitnější služby. Jen to možná pár let potrvá.