Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Když nekuřačka píše o marihuaně ...

Kolegyně Adéla Knapová projevila tak vysokou míru mediální zkratky, že mi nezbývá než reagovat. Začala se zajímat o mediálně vděčné téma drog, o kterých nic neví, poslechla si Události ČT a přečetla Guardian a pak spáchala článek, jenž asi neměl vyjít.

Věda konečně prokázala, že jsem měl už před dvaceti lety pravdu. Když jsem varoval — již ve své první knize o trávě v jedenadevadesátém roce — před užíváním marihuany v nedospělém věku. Novozélandská longitudinální studie ukázala, že u lidí, kteří začali marihuanu konzumovat příliš mladí, před dosažením dospělosti, a u té konzumace vydrží, se sníží za léta skóre IQ testů asi o osm bodů. Takže moje intuitivní poznání získané pozorováním několika generací mladých uživatelů dostalo zcela vědecký, těžko zpochybnitelný podklad.

 

Kolegyně Knapová asi slyšela první půlku reportáže a sedla a začala psát, jak je marihuana negativní a blbne se po ní. „Výsledky osmatřicet let trvajícího výzkumu účinků kouření marihuany na lidský organismus ukázaly, že negativně ovlivňuje inteligenci,“ píše už v perexu svého textu Adéla a dál pokračuje: „Teze, že marihuana užívaná po malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství, padla k zemi jak podťatá rostlinka živená světlem lampy ve skříni.“ Je to samozřejmě hloupost, zpráva hovoří o dopadech na MLADISTVÉ uživatele, ne na uživatele jako celek.

 

Dokonce v televizní reportáži o výzkumu, kterou ČT odvysílala den před otištěním Adélina článku: „Jsem si celkem jistá, že cannabis je bezpečný pro mozek starší 18 let, ale rizikový do osmnácti let.“ A neřekl to žádný feťák, ale profesorka psychologie King’s College London Terrie Moffittová, jež onu novozélandskou studii komentovala.

 

V téže reportáži zazněla vtipná fráze „Nehulte, zblbnete z toho“, kterou připomíná titulek Adélina článku, z úst psychologa Ivana Doudy. On to ovšem adresoval dětem a mládeži ve věkové skupině 13–18 let, jež jsou oním zblbnutím skutečně ohroženy. Dospělí uživatelé prakticky ne.

 

Výsledky studie sice ukazují i změny v inteligenci dospělých uživatelů, ale obousměrné. Zhruba v tom smyslu, že kdo hulí moc, trochu blbne, kdo hulí málo, naopak se mu inteligence trochu zvyšuje. Protože, jak nejspíše studie naznačuje, střídmost se vyplácí, i když fetujeme. Proto bych chtěl Adélu poprosit, aby si občas — ale opravdu jenom občas — jednoho jointíka dala.