Demonstrace proti ACTA na Klárově v Praze

Demonstrace proti ACTA na Klárově v Praze Zdroj: Jan Šibík

Svobodu internetu ohrožuje nová dohoda BREPTA. Více informací v září

Svobodný internet si může na chvíli oddychnout, dohoda ACTA padla. Ale na jak dlouho?


Evropský parlament ve středu zamítl kontroverzní dohodu ACTA. Internetová veřejnost začala slavit pád úhlavního nepřítele. A oprávněně, některé pasáže dohody ACTA jsou natolik nejednoznačné, že by podle mého názoru opravdu mohly teoreticky ohrozit relativně silnou svobodu internetu.

 

Kolem dohody ACTA samozřejmě existovala solidní dávka hysterických reakcí. To je naprosto v pořádku. Jestli je někde hysterie na místě, tak je to právě v otázce regulace internetu a médií. Lepší být paranoidní, než se pak divit.

 

K dohodě ACTA existovala spousta posudků na škále "nic se neděje" po "konec světa". U tak důležité věci se samozřejmě nevyplatí jít cestou "tadydlenc právník XY říká, že je to ok, tak laskavě nejančete". Na to je to příliš citlivá věc.

 

Dobojováno ale určitě není. Podívejte se na tuhle chronologii:

 

  • draft dohody ACTA: 15.11.2010
  • představení PIPA: 12.5.2011
  • představení SOPA: 26.10.2011
  • představení CISPA: 30.11.2011
  • právě v těchto dnech probíhá v San Diegu 13. kolo negociací o smlouvě TPP

 

Neznáte všechny ty divné zkratky? Co zkratka, to kontroverzní zákon, u kterého hrozí, že sešňěruje naše svobody a nebo dá vládám větší možnosti ve špiclování. Trend je jasný - nové pokusy přicházejí naprosto spolehlivě.

 

Bude extrémně těžké odrazit každý takový útok. Veřejnost po čase ve své pozornosti jistě oslabí. Buď usne na vavřínech z vítězství nad ACTA, nebo zafunguje únava: je obtížné mobilizovat veřejnost kvůli každé divné zkratce plné právnických prohlášení, kterým běžný smrtelník nerozumí.

 

Můžeme si klidně tipnout: tak třeba v září se objeví nový trojský kůň. Možná už existuje, jen o něm nevíme - řada dohod se předjednává a chystá k ratifikaci dlouho před tím, než je s nimi laskavě seznámena obtěžující veřejnost.

 

Autorem bude buď některá z vlád, která je z divokého internetu nesvá, nebo některá z firem, které se moc nechce přizpůsobovat nové době, když přeci může přizpůsobovat dobu sobě.

 

Zákon se bude jmenovat  třeba BEDLA, LOPTA, BREPTA nebo ROPA nebo co já vím a opět se pokusí podsunout nám něco, co může internetu ublížit. Určitě by se dal vytvořit nějaký automatický agregátor názvů (i obsahů) takových smluv a zákonů. Restriction, Enforcement, Trade, Property, Piracy, Protecting, Security, Safe, samozřejmě Freedom. Možná ho i používají.

 

Dokážeme odhalit a odstřelit i pokus číslo pět nebo devět? Držme si palce.