David Rath

David Rath Zdroj: Dan Materna / MF Dnes / Profimedia.cz

Začíná druhá fáze případu Rath

Rozhodnutí mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny bylo, jak se ostatně dalo tušit, jednomyslné. Tím skončila první, bouřlivá fáze případu Davida Ratha, exploze se silou sta megatun politického trinitrotoluenu. Už dlouho jsme nic podobného nezažili.

Teď, jak se aspoň zdá, nastává fáze druhá, poklidný požár a odklízení trosek. Na řadu přijdou političtí požárníci a demoliční čety.

 

Odklízení už začalo ve středních Čechách. Důkladnější bude asi v tamní ČSSD (bojí se voleb, takže dojde na převolení krajského vedení strany), opatrnější na krajském úřadě (zatím se zdá, že vyletí jen příliš loajální Rathova mluvčí Mascheková, která pro exhejtmana pracovala i v době, kdy už byl za mřížemi, a dvě další úřednice).

 

Zároveň je asi čas na nějakou předběžnou bilanci. Zachovat si střízlivou hlavu není snadné, oslnivá kariéra pana doktora vzbuzovala v mnoha lidech (taky ve mně, přiznám se) dojem, že v téhle zemi je možné úplně všechno. Je tedy příjemné vzít na vědomí, že až tak úplně všechno možné není, a navíc že se na tom, že úplně všechno možné není, dokážou shodnout poslanci Parlamentu ČR odleva doprava. Přesto pozorovatele nezvyklého na optimistické závěry tahle jednomyslnost trochu znepokojuje.

 

Přinejmenším je zapotřebí ji nějak vysvětlit. Vysvětlení, že se v poslancích probudilo vědomí společné zodpovědnosti za stát, je sice možné, ale je to v pořadí dle pravděpodobnosti až ta úplně poslední hypotéza.

 

První, co člověka napadne, je, že opozice, vědoma si zaujetí veřejnosti proti korupci, které sama neustále živila, si nedovolí zaváhat tam, kde by byla podezírána z partikulárních stranických zájmů. Lidé jí totiž v tom, že jsou její koaliční oponenti korupčníci, rádi uvěřili, což ale vůbec neznamená, že by uvěřili, že korupčníci jsou jenom v koalici. Proto ČSSD zatím zdrženlivě vyčkává.

 

Druhý závěr by byl o něco optimističtější: „orgány činné v trestním řízení“ odvedly tak dokonalou práci, že ČSSD byla nucena aspoň v této věci ustoupit od konfrontační politiky. Optimismus by zmírnilo, kdyby se ukázalo, že orgány byly úspěšné hlavně díky tomu, že vyšetřování započalo na Ústecku a bylo dozorováno tamním krajským zastupitelstvím. Samozřejmě, je to spekulace, ale poměrně svůdná.

 

A konečně, závěr neutrální: ta celonárodní politická jednota byla snadná proto, že šlo o osobní věc a negativum, o to, zda má být vydán k trestnímu stíhání jeden poslanec na základě nikoli nepodloženého podezření ze spáchání trestného činu. Podotýkám, že to, co předváděl dr. Rath na veřejnosti po celých patnáct let předtím, na národní jednotu v jeho případě nestačilo. Takže toho, co u nás přece jen není možné, je poměrně málo.

 

Další texty autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.