Zelenina

Zelenina Zdroj: Profimedia.cz

Zablokujme zemědělce. Jejich produkce se nedá jist!

Zemědělci znovu vyjeli na silnice. Tentokrát však ne proto, aby je blokovali jako normálně, ale aby je blokovali ještě víc než normálně. Oficiálně protestují proti zrušení laciné „zelené“ nafty a proti dani z vína, obojí nápad ministra financí Miroslava Kalouska. Neoficiálně ale zase chtějí ještě víc peněz, než už jim dáváme.

 

K zelené naftě mám coby spoluobčan zemědělců, jenž má tu smůlu, že musí platit daně a který nemá do svého auta zelený benzín, jediné: je to jen jeden z mnoha nesmyslných úplatků zemědělcům a jak víme, korupce už není oficiálně dobrá ani v Česku. Viz třeba David Rath, jenž to trochu přehnal s krabicí od vína: do práce ho teď vozí policejní eskorty.

 

Argument zemědělců, že zelenou naftu mají i v některých jiných zemích EU, je zhruba stejný, jako že v jedné jihovýchodní zemi EU stát léta štědře platil tisíce lidí, kteří pro něj nikdy nepracovali. Myslím, že mluvím o Řecku, že už dobré dva roky krachuje a že je to celé ještě mnohem dražší než zemědělci.

 

A daň z vína? Ano, i já nenávidím platit cokoli státu, který pak platí například zemědělce… Nezbude mi nic jiného, než kupovat v Itálii úplně všechno víno. Ostatně mají ho tam levnější než na Moravě a umí ho dělat o trochu líp. Ve skutečnosti ale zemědělci stále opakují svou líbivou mantru, že z EU dostávají méně dotací než jejich západní kolegové. A že tedy zase přišel čas chtít po nás víc.

 

Ano, dostávají – a vědomě. Jde totiž o nominální hodnoty, ne však o reálné peníze: kdykoli totiž usedne do TV studia šéf Agrární komory a šlechtitel prasat Jan Veleba a začne od nás chtít (rafinovaně je chce od EU, což jsme ve skutečnosti my všichni) na svou obživu ještě další extra peníze, zapomene říct, o kolik levnější mají naši zemědělci vstupní náklady než na Západě. Jen pro srovnání: desetkrát levnější pronájem půdy, pětkrát levnější cenu půdy či třikrát levnější pracovní sílu.

 

Nejhorší na českých zemědělcích ale je, že i přes všechny dotace se produkce většiny z nich nedá jíst. Léta nadávali, že o jejich skvělé výpěstky nestojí hypermarkety, kde prý prodávají sračky, a že ji proto nemají kde udat. Načež ji začali vozit na zemědělské trhy…. A my zjistili, že hypermarkety i Vietnamci mají zhruba to samé či lepší – a za stejné ceny! O masu radši ani nemluvím.

 

Myslím tedy, že nastal čas, abychom my zablokovali zemědělce. A blokovali je do té doby, než i oni pochopí, že za peníze, které jim z naší práce odevzdáváme, aby oni mohli být zemědělci, by nám měli nabídnout aspoň něco jedlého.