Důchodci

Důchodci Zdroj: Profimedia.cz

Šedí vlci, ohrožený druh. Vláda ukazuje svaly na důchodcích

Prosím fanfáru ... tramtadá ... takže tu máme nejhloupější politický výrok roku! Na to, že je květen a oceněním si můžeme být jisti, je to slušný výkon. Proneseno na schůzi Poslanecké sněmovny v rámci hlasování, při kterém byly důchodcům fakticky sníženy důchody (v politickém ptydepe byl "zpomalen jejich růst").

 

Poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková řekla o seniorech, že se polkesu příjmů přizpůsobí: "Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil."

 

 

Je to mimořádně hloupý výrok, nejen politicky, ale i z hlediska elementární logiky. Hloupé je ovšem i to, co bez ohledu na blábolení jedné ženské udělala sněmovna. Jsem stoprocentně pro úspory a škrty ve všech oblastech a neřekl bych jediné slovo proti opatřením, která dopadnou na moji či mladší generace, až budeme v důchodu my.

 

 

Ale škrtat příjmy stávajícím důchodcům, kteří v našem vypaseném státě už dnes patří k těm s nejnižšími příjmy v Evropě, je nemravné a zbabělé. Vsadím se, že vláda nakonec ustoupí většině těch zpovykaných hulvátů, kteří chtějí stávkovat, blokovat silnice a bůhvíco ještě. Ale na důchodcích předvede své pseudopravicové svaly.

 

 

Jenže ono to jen odráží to, jak se k starším lidem chová celá společnost. Důchodci nejsou nějaká armáda mimozemšťanů, kteří přístáli odněkud z vesmíru a my se s nimi musíme nějak vpořádat. Jsou mezi nimi naši prarodiče nebo rodiče, a dřív nebo později - když tedy budeme mít to štěstí - mezi nimi budeme i my sami.

 

 

Slušná a důstojná společnost nesmí dopustit, aby své seniory ponižovala už jen tím, že budou muset žádat o peníze. Myslím, že to byl Miroslav Macek, který na svém blogu citoval jakéhosi muže na odborářské demonstraci: "Moje matka celý život pracovala, pak dostala rakovinu a teď nemá ani na rohlíky."

 

 

Nic otřesnějšího jsem z úst syna asi nikdy neslyšel. Neměl by to být jako první on, kdo se o ni postará?

 

 

Dokažme si a předevšým „svým“ důchodcům, že chceme být civilizovanou společností. Ale pamatujme si také, že tato vláda je zbabělá.