Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: Jiří Benák / iDnes / Profimedia.cz

LIDEM: výsměch všem soudným lidem

LIDEM jako Liberální demokraté. Nějak tak se jmenuje záměr nové politické strany Karolíny Peake, jejíž sdružení odpadlé od VV Víta Bárty si dosud říkalo jen platforma. To proto, že s osmi poslanci nemělo ani na to založit poslanecký klub. Nyní Peake shání tisíc podpisů potřebných pro registraci nové politické strany.

 

„Názvem nového politického subjektu vyjadřujeme naše zařazení v rámci politického spektra a zároveň náš hlavní cíl – politiku, jejímž hlavním motorem jsou zájmy občanů, lidí,“ vysvětlila Peake s celkem vážnou tváří, jako by top fakt myslela vážně.

 

Tak popořadě. Co vyjadřuje název strany vybraný od neznámého člověka na Facebooku? Snad jen to, co ho momentálně napadlo, že by se hodilo jako správný název strany. Proč ne třeba KPKP – Karolína Peake Karolíně Peake? Aspoň bych jí věřil.

 

Náhodně vybraný název určitě nevyjadřuje zařazení v rámci politického spektra - případně politický program, jak se nemoderně říkávalo dřív. Ten chce hlubší politické přesvědčení, což je něco trochu jiného. Skoro jako by nám dnes Miroslav Kalousek zkoušel namluvit, že je lidovec.

 

Peake to vlastně řekla sama, byť nepřímo: „zájmy občanů, lidí“ jsou totiž stejné kecy jako heslo „S lidmi pro lidi“, výmysl komunistů.

 

Například já, který nebyl dvacet let u doktora, nevyčerpal ani den nemocenské a v životě nedostal ani korunu jakékoli státní podpory, přesto ale platím daně včetně vysokých sociálních a zdravotních odvodů, mám určitě jiné zájmy než ten, kdo daně neplatí, zato ale hojně čerpá sociální dávky - tedy daně jiných.

 

Nebo možná ne přímo zájmy, ale zájem: platit nižší daně. Než příliš mnoho lidí napadly velmi závadné ideje vedoucí ke zločinnému idealismu, které ještě víc lidí zabily či zničily, říkali jsme podobnému dělení politická ideologie. Občas, ale fakt jen občas, nám to pomáhalo při volbách.

 

Vlastně ani nevím, kde se v Peake najednou vzal liberální pravý střed, mimochodem letité prokletí i zkáza všech odpadlických projektů. VV, kde bývala jedním z guru, začínaly jako pravicové, pak se staly protikorupční, ještě pak levicové a nakonec korupční, to když jejich šéfa Bártu odsoudil za korupci soud.

 

Pevné politické zařazení členů VV hezky ukázal i jejich předloňský pražský sjezd: na radu marketingového politologa Jana Kubáčka zde Bárta vyhlásil změnu kursu VV, jako by snad straně nešéfoval radek John. Má to být můj džob, ale upřímně se v tom přestávám orientovat.

 

I tak dám zřejmě Peake ve volbách hlas. Jsem také jen člověk a lidé, což je něco jako víc člověků pohromadě, potřebují motor, aby se mohli sunout dopředu. Nejspíš to zkusím nějak přes Facebook a uvidím. Snad mi taky někdo poradí.