Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Petr Topič / iDnes.cz / Profimedia.cz

Vláda nepadla, až do dalšího pádu! Proč ale vlastně?

Jako obvykle to byl ve Sněmovně ostudný den plný verbální, intelektuální i emotivní bídy, na jehož konci poslanci jako obvykle hlasovali o důvěře vládě premiéra Petra Nečase. Koaliční vláda, jestli ji lze bez koalice takto stále nazývat, nakonec zase nepadla: získala 105 hlasů. Otázka je, od koho a proč vlastně?

 

Vlády nemáme proto, aby nepadaly, ale aby vládly. A aby vládly, potřebují kromě korupce i jasný politický program, delší parlamentní podporu než týden a taky důvěru veřejnosti, řekněme aspoň teoreticky. Nejsem si jistý, že přeživší vláda cokoli z toho má.

 

Začněme od konce, důvěrou veřejnosti. Tu vláda nemá ani náhodou: podle různých průzkumů veřejného mínění jí z různých důvodů nedůvěřuje až přes osmdesát procent lidí, možná rekord. Dvě nejpozitivnější emoce, jež i mě napadnou při pomyšlení na robotického premiéra, jsou lítost a soucit.

 

Ne že by vlády měly padat proto, že si odboráři udělají sobotní výlet do Prahy - naopak. Jenže drtivá většina těch, co vládě nedůvěřují, nejsou odboráři; jsou to všichni voliči zleva doprava včetně bláznů.

 

Důvěra je důležitá proto, že lidi kromě pátku a soboty v hospodě zhruba akceptují to, co vláda dělá. Když to neakceptují, nekončí to zpravidla úplně dobře. Občas pak hromadně zvolí úplné blázny, třeba komunisty či VV. Nebo vezmou sídlo vlády rovnou útokem a vstoupí do dějin coby revolucionáři.

 

Ano, vláda má zřejmě důvěru na déle než týden, na týdny dva bych ale vsadil maximálně lahev moravského, co jsem někde dostal. Hlasovali pro ni totiž i takoví lunatici jako třeba Otto Chaloupka či další jeho parťáci z VV, co tento týden nejsou VV, za týden ale zase možná budou, až jim někdo dorovná plat lépe než Karolína Peake. Napadá mě třeba Vít Bárta. 

 

O jakémkoli politickém přesvědčení bych u nich radši nemluvil, ostatně někteří přišli do VV na inzerát slibující úplně jinou práci. Za úplatek nyní stíhaný Chaloupka například vysvětluje svůj hlas vládě tím, že si prý neumíme zvolit úplně nové a lepší lidi. Podle téhle teorie bude muset tuto vládu podporovat až do konce života. Nebo než ho případně zavřou.

 

Což mě vede k politickému programu. Docela mu rozumím za ODS a TOP 09, ostatně lidé jako Miroslav Kalousek se nemění, ani když přejdou do jiné partaje. Co je ale uskupení kolem někdejší guru VV Karolíny Peake? 

 

Drží se tito lidé vlády jen proto, že by pro ně volby znamenaly konec nadprůměrného příjmu za velmi podprůměrnou práci? Nebo prostě chtějí být v televizi, když už je nevzali do VyVolených či SuperStar? A proč najednou chtějí podporovat třeba církevní restituce, když kvůli nim ještě před pár dny znovu nechávali padat vlastní vládu?

 

Odpovím upřímně: nevím. Jen vím, že ve mně budí asi tolik důvěry jako ekonomický tým ČSSD, tedy očekávání katastrofy. 

 

A kdo je vlastně sama Peake, hlava toho všeho? Slyšeli jste od ní jakýkoli politický názor? Já ne. Nebo jsem ho aspoň nepochopil, protože členové VV pro mě vždy mluvili jazykem tvorů z jiné planety. Jediný, komu jsem celkem rozuměl, byla Kristýna Kočí, když v kavárně mluvila o píchá… Každopádně už se těším na další pád vlády. Začíná to fakt být legrace.