Jiří Grygar

Jiří Grygar Zdroj: Tomáš Freit / MF Dnes / Profimedia.cz

Sisyfos se definitivně zbláznil

Český klub skeptiků zase rozdával své Bludné balvany, tedy jakési anticeny za šíření pavěd. Byla to vždy cena trochu podivná, ale koneckonců i stárnoucí akademikové trpící komplexem latentní vševědoucnosti se musí nějak realizovat.

 

Letošní výběr laureátů ale naznačuje, že činnost Sisyfa nabývá méně neškodných forem a začíná se nápadně podobat symptomům choroby, která už nějaký čas krutě řádí na Hradě: skeptikové letos odsoudili k vědeckému opovržení mimo jiné i Institut pro ekologické zemědělství (Bioinstitut) - a v podstatě biozemědělství jako takové.

 

Nemíním se přít o prospěšnost či škodlivost pšenky bez fujtajblů na zabití brouka - i když jako absolvent agronomické fakulty mám jakési povědomí, že koktejly sypané na pole a kuřátkům do volátek opravdu nepatří mezi elixíry dlouhověkosti (když už pominu, že ostatní přírodě škodí docela prokazatelně).

 

Na Bludných balvanech mě ale udivuje něco jiného: jak mohou vyhlašovatelé ceny (kteří se potravinářským výzkumem nezabývají) hodit biopotraviny do jednoho pytle například s "propagací přímého hledění do slunce pro lepší zrak a odblokování mozku"? Ano, to je další z aktivit letos oceněných sisyfovskou cenou.

 

Na biozemědělství je možné hledět z různých úhlů a střetává se v něm mnoho zájmů, takže existují tisíce fundovaných studií pro, i tisíce fundovaných studií proti. Jak to, že pánové a dámy ze Sisyfa ten dlouholetý spor, jehož výzkum už pohltil miliony dolarů, dokázali rozřešit tak snadno a prakticky zadarmo? Vše naznačuje, že se nám tu zrodil druhý think tank, podobný tomu, který na Hradě - stejně hravě - rozhodl, že člověk se nevyvinul z lidoopa.

 

Patrně jen ze závisti zbytek světa tyto průkopnické metody ignoruje. Bláhové Spojené státy ani netuší, kolik peněz by ušetřily za vědecký výzkum, kdyby se rovnou zeptaly někoho z českého Sisyfa. Je ve vesmíru život? Hloupý Američan vypouští rakety a staví radioteleskopy, chytrý Sisyfos dávno ví, že ne - a zadarmo. Nevěříte?

 

"Osobně si myslím, že takové názory jsou úplně scestné, " komentuje teorie o možnostech života ve vesmíru známý popularizátor astronomie a jaksi mimochodem i jeden z nejaktivnějších členů Sisyfa Jiří Grygar ve své knize Věda a víra. Takže by nás možná nemělo překvapit, kdyby některé z Bludných balvanů v příštích letech putovaly třeba do NASA. Jestli bude mít choroba zvaná progresivní neomylnost stejně dramatický průběh jako v prezidentské kanceláři, pak se možná dočkáme už napřesrok.

 

 

Je mi celkem jedno, že tenhle spolek směšováním seriózních aktivit s naprostými magory a podvodníky ve své sebestředné bohorovnosti není schopen rozpoznat, že těm magorům a podvodníkům dělá reklamu, o jaké se jim ani nesnilo. Důležité je něco jiného: Sisyfos se rád tváří jako tak trochu recese, ale obávám se, že jde jen o mimikry.

 

Na serveru iHned vyjádřil Jiří Grygar politování, že "žádná cesta právního postihu těchto osob neexistuje, takže Bludné balavany jsou jedinou možností, jak veřejnost upozornit na nejkřiklavější příklady." Jinými slovy: anticeny dáváme jen proto, že (zatím?) nemůžeme zakazovat, exkomunikovat a i jinak dělat ve vědě ordnung podle našeho gusta.

 

A to už není legrace. Zkušenost nás učí, že v české zemi - nevím proč - progresivní neomylnost pacienty nepřivádí k lékaři, ale na nejvyšší posty. Není to ostatně tak dávno, kdy tu byly genetika a kybernetika oficiálně prohlášeny za zhoubné pavědy.