Úvodník

Úvodník Zdroj: Reflex.cz

Jak hlupák chodí ve tmě

Byla lepší a úspěšnější americká zpěvačka Whitney Houstonová, nebo česko- japonský podnikatel Tomio Okamura? Že se vám zdá ta otázka hloupá a zbytečná? Jak se to vezme …

Whitney byla jednou z nejprodávanějších a nejúspěšnějších světových zpěvaček, během svého života získala 415 cen. Její kvalita byla neoddiskutovatelná. A co to má společného s naším Broukem Tomiem Pytlíkem Okamurou?

 

Odpověď je až překvapivě jednoduchá. Stačí, když si poctivě odpovíte na tuto otázku: Má být novým českým prezidentem člověk, jenž dosahuje podobně vysokých kvalit, které stanovila v jiném oboru populární zpěvačka? Jistěže.

 

Jenže lidé se v nedávno schválené přímé volbě nebudou o prezidentovi rozhodovat jen podle jeho kvalit, ale i podle humbuku, jejž někdo vyvolává a vyvolá, podle chvástání a nesmyslných slibů, které pak nebudou nikdy naplněny. Copak si už nikdo nevzpomene na taškařici s (ne)stranou Věci veřejné? Ještě nám to pořád nestačilo? Opět se utopíme v naivitě a bezradnosti mnoha voličů? Mám velkou obavu, že ano.

 

Protože samozřejmě nejde jenom o Pytlíka Okamuru, s tím si to vyřídí nějaký Ferda Mravenec. Ještě například ani nevíme, jak přesně bude další volba prezidenta probíhat a kdy se uskuteční, ale zájemců o Pražský hrad se už hlásí požehnaně. Fischer, Švejnar, Dienstbier mladší, Němcová, Sobotka, Zeman, Schwarzenberg, Remek, Bobošíková či … všeuměl a všudybyl Okamura. Někteří postupně zmizí, další přibudou. Jen otázka, zda skutečně jde o to nejlepší, co by se mohlo nabídnout, zůstává stejná. Stejná je i odpověď: nikoliv. Důvod? Přímá volba přivane jak „dobré kusy“, tak ty slabé ze stáda.

 

Nakonec v ní většinou vyhrává ten průměrný.

 

Ten, který vadí nejméně.

 

Ten, jenž se neposkvrnil s nějakou stranou.

 

Ten, který brumlá cosi o tom, že bude prezidentem všech (copak někdo řekne, že bude prezidentem nikoho?).

 

Ten hodný, bojující proti zlořádům. Whitney Houstonové budiž dobře v sladkém nebi či štiplavém pekle, protože patřila ve svém oboru k tomu nejlepšímu.

 

 

Ale co bude s námi? Koho zvolíme za rok prezidentem či prezidentkou? Sešle nám snad Bůh nějakou bytost à la Whitney? Těžko. V bibli se píše, že „moudrý má v hlavě oči, kdežto hlupák chodí ve tmě“. Mám obavu, že celý rok budeme chodit u přímé volby prezidenta ve tmě. Amen.