Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: Michal Šula / MF Dnes / Profimedia.cz

Věci veřejné: Kolikrát lze být idiotem?

Parta Víta Bárty se evidentně rozhodla, že když nás o víkendu neumí bavit české televize, pobaví nás za naše vlastní peníze on a jeho věrní. Takže i poslední víkend zažehli další vládní krizi.

Řekněme spíš, že VV v sobotu prostě jen uspořádaly další tiskovku, kde jejich hlavouni oznámili, aniž by oznámili cokoli konkrétního, že v pondělí přijdou na vládu s návrhem, který nemohl vzniknout dřív než u jedenácté lahve silného bordeaux, kdy se Bártův sám sebou ovíněný duch vznáší vysoko nad Hradem a všechny přátelské štěnice v jeho bytě nahrávají naplno: totiž že schválí církevní restituce jen tehdy, ušetří-li vláda peníze zrušením či sloučením ministerstev a státních úřadů.

 

Vlastně to není úplně špatný nápad, i mé srdce ožívá: začít bychom mohli třeba protikorupční trafikou místopředsedkyně VV Karolíny Peake. Ostatně jak může vést protikorupční úřad strana, jejíhož skutečného šéfa a mecenáše stíhají za korupci? Je to stejné jako nechat Krejčíře honit Pitra!

 

A ulehčit od ministerstva spojením s jiným úřadem klidně můžeme i Josefu Dobešovi ze školství; něco ve tváři někdejšího vězeňského psychologa mi říká, že se poslední dobou sám nezdravě trápí. Snad se mu stýská po Ladislavu Bátorovi či mladých asistentkách.

 

To ale VV zřejmě nemyslí. Jak znám Bártovy vznešené politické principy, přemýšlí znovu jen nad tím, jak zase podtrhnout koaliční partnery, a přesto v televizi vypadat jako ten čestný. Takže tuším i velký konec toho všeho: sloučí se pár úřadů, čímž se papírově fantasticky ušetří. Načež se na jejich agendu jinde najmou jiní lidé, kteří stejné peníze spotřebují. Nakonec Bárta uspořádá další oslavnou sobotní tiskovku, kde oznámí…

 

 

Jací jsou ti, co mu ve volbách sedli na lep, idioti! Vždycky když už se zdá, že nás nemá čím překvapit, sáhne do klobouku a voila… Utěšovat se dotyční nyní mohou aspoň tím, že za idioty nejsou sami. Je totiž neuvěřitelné, kolikrát ze sebe i lidé z VV, kteří se před angažmá v tomto cirkusu chovali relativně neškodně, udělají na Bártův popud úplně stejné idioty.