Prezidentská vlajka

Prezidentská vlajka Zdroj: Archív

Budeme volit prezidenta, hurá! Fakt?

Sněmovna schválila přímou volbu prezidenta, zbývá ještě Senát. Všichni, kdo si pamatují poslední ostudu s volbou Václava Klause, by měli jásat. Budeme si totiž možná volit naprosto zbytečného politika.

 

Zákonodárcům se samozřejmě do přímé volby prezidenta nechce: každý se nerad zbavuje výsad, byť nesou i výsadu být za idiota. Po poslední volbě Klause, proti níž bylo i eidamové čarování Jiřího Babici vcelku příjemnou podívanou, si ale politici jednoduše řekli: dáme lidem, co chtějí, ať drží aspoň jednou hubu.

 

Takže možná budeme volit prezidenta, jehož hlavní pravomocí je měřit teplotu na Kvildě, krást v zahraničí drahá pera či zkoumat řízky a homosexualitu z politicko-filozofického úhlu. A taky hojně cestovat, reprezentovat a psát si zajímavé postřehy z cest, samozřejmě! Bez Klause bychom například nevěděli, že v Jižní Americe prožívají vánoce bez sněhu. Strašní barbaři, tihle Indiáni!

 

Ano, trochu to bagatelizuju: český prezident ještě uděluje milost, (ne)jmenuje soudce a sem tam si pozve na Hrad některého z politiků, obvykle když si s ním politicky přestává rozumět. Jinak ale prezidenta nepotřebujeme. Bohatě nám stačí premiéři, jak víme třeba ze zkušeností se Stanislavem Grossem, Jiřím Paroubkem...

 

 

Chápu, proč se téměř bezzubý a zbytečný prezident kdysi dostal do Ústavy: tehdejší moudří ho tam vepsali podobně jako třeba Senát, další zbytečnou instituci; prostě si mysleli, že čím víc budeme mít ústavních orgánů, tím obtížněji kterýkoli z nich skončí jako jediný, jak se to kdysi přihodilo KSČ. Myslím, že toto nebezpečí pominulo. Naopak přišel čas šetřit, jak ostatně říká i současný prezident. Zrušme ho proto!

 

Nakonec umíte si představit českou prezidentskou kampaň? Kandidáti se budou trumfovat, kolik zemí za pět let navštíví. Nebo na kolika místech nakladou věnce! Anebo, nedejbůh, že napíší víc knih než Klaus! Mimochodem: spočítáme-li všechny knihy, které on během své hradní mise napsal, vyjde nám, že prezidentování věnoval… Sakra, moje velká domácí kalkulačka ukazuje samé nuly!