Demostrace v Moskvě

Demostrace v Moskvě Zdroj: Profimedia.cz

Že by internet a Facebook svrhly Putina? K tomu je ještě hodně daleko

Naše oblíbené bestie, totiž Facebook, YouTube, Twitter a ostatní bojová plemena, dostaly zálusk na nového diktátora. Škubají řetězem a domáhají se fyzického kontaktu. Volat na ně „trhej“ by mohlo být předčasné – bestie dnes totiž neštěkají na nějakého strašáka z pouště, nýbrž na obávaného pana P odvedle.

 

Vladimiru Putinovi se můžeme posmívat kvůli malé postavě nebo rybímu pohledu, nejpíše se ale shodneme v tom, že to není žádný pomatený důchodce typu Mubáraka nebo Kaddáfího. Tento chlapík dokáže i dnes skolit medvěda hnědého a přepadnout sousední zemi během jediného odpoledne. Taky proto je u Rusů tak oblíben.

 

Padesátitisícová sobotní demonstrace v Moskvě a dalších městech mohla naznačovat opak, možná však jen vyprodukovala velkolepý optický klam. I kdyby Kreml zítra odvolal dozor nad státní televizí a spustil nejspravedlivější volební kampaň v dějinách, na výsledek březnových prezidentských voleb to bude mít malý vliv.

 

Jednotné Rusko by v opakovaných volbách nemuselo obhájit vítězství, to je pravda. Je otázka, zda je to dobrá zpráva, neboť druzí za ním skončili komunisté. Putin se ovšem na svou oblibu může spolehnout — skoro polovina obyvatel Ruské federace jej bezvýhradně podporuje. Po pravdě řečeno, Putin by je musel vyhodit do povětří, aby ho v březnu nepřišli poslušně zvolit.

 

PUTIN JE ÚSPĚŠNÝ AUTOKRAT

A nemají k tomu jen připitomělé důvody. Je pravda, že titíž lidé v televizním hlasování klidně zvolí Stalina největším Rusem v dějinách (pořadatelé soutěž raději zrušili) a vpád do Československa označují i po 43 letech za bratrskou výpomoc. Někteří sociologové jim přezdívají Homo sovieticus. Ale Vladimir Iljič — promiňte překlep — Putin si je nezískal jen tím, že vládne železnou rukou. Je totiž náramně úspěšný autokrat.

 

A to i mezinárodně. Kdo by v dnešní Evropě nesmekl klobouk před faktem, že ruská vláda v posledních letech hospodařila se schodkem 1,5 %, udržela státní dluh pod 40 procenty HDP a nastřádala devizové rezervy za 500 miliard dolarů? Na koho by neudělalo dojem, že Rusové nedávno v čistých příjmech předběhli Lotyše?

 

 

Když je řeč o Pobaltí, které se v 90. letech štítilo Ruska jak neštovic, tato oblast se dnes soustavně vylidňuje, zatímco Rusko zaznamenává populační růst. Rusko už není „Horní Volta s jadernými zbraněmi“, jak mu Západ posměšně přezdíval v 90. letech. A Putin toho, nezapomeňme, dosáhl střízliv, v plné síle a v čilé družbě s většinou západních držav.

 

PROTESTY NECHALY VĚTŠINU LIDU V KLIDU

Jistě, putinovská policie to často přežene. Jako když zatkne opoziční aktivisty jen za to, že natočí volební podvody a týž den je umístí na YouTube. Znáte to? To je kdesi v Intěrnětě. Co je však komu ve světě do toho? Homo sovieticus se půjde kdykoli bít za Rusko, ale za Intěrnět? Nět.

 

Sobotní demonstrace nechaly většinu populace v klidu. Eh, Facebook. V Rusku to není ani nejoblíbenější sociální síť — tou je obdobná aplikace Vkontakte.ru. Facebook a Twitter používají výhradně lidé, kteří také nosí na krku iPod, a demonstrují tím příslušnost ke střední třídě. Víkendová akce pak byla vskutku existenciálním protestem, neboť účastníci během ní volali: „My existujeme!“

 

Putin musel být zaskočen. Střední třídu z těchto lidí přece udělal on. Demonstrace dosud pořádali různí anarchisté a nihilisté. Na Facebook býval expertem prezident Dmitrij Medveděv – ten na rozdíl od správců Putinova profilu povoluje vkládat příspěvky na „zeď“ a v oblibě poráží premiéra v poměru 370 tisíc ku 30 tisícům.

 

Právě teď si ale vychutnává svobodu projevu všemi chuťovými pohárky. Pod jeho nedělním příspěvkem „Nesouhlasím s názory a slogany, jež zazněly během protestů“ se sešlo asi 12 tisíc komentářů. Zdaleka ne všechny mu spílají. Většina však ano. Komentáře píší skuteční lidé se skutečnými identitami, skoro jako by se nechumelilo – tedy jako by Federální bezpečnostní služba (FSB) nikdy Facebook (FCB) nesledovala.

 

 

Putinovy politické instinkty teď musejí křičet jako přejeté zvíře na dálnici. Jedinou premiérovou starostí dosud bylo, aby cena ropy na světových trzích dlouhodobě neklesla pod 100 dolarů za barel, což by vysněný Putinland rozložilo jako kulisy k ruskému velkofilmu.

 

RUSKÉ JARO? ZATÍM DALEKO

To se zatím neděje, ovšem světová média už týden ohlašují cosi jako „ruské jaro“. Třeba týdeník Economist věnoval Putinovi další ze svých obálek a opatřil ji titulkem „První pukliny“. Jistě, Economist hledal pukliny v Kremlu už několikrát, jenže tentokrát máme po arabských revolucích a Facebook nabyl takřka mystického hávu. Takže západní média zahájila odpočítávání Putinova konce.

 

10, 9, 8, 7 ... kde se Rusko nachází zrovna teď? Určitě zatím zaznělo jen 10 (odhalený volební podvod) a 9 (mnohatisícová demonstrace v Moskvě). Další číslovky si patrně chvíli počkají.