X

X Zdroj: Archív

Marx by měl radost: vzniká střední chudá třída

 

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

jelikož čtete Reflex, patříte velice pravděpodobně do střední třídy. Jste tedy motorem společnosti a jejího růstu, musíte hodně pracovat, máte velkou odpovědnost, zajímáte se o dění, studujete nebo vychováváte budoucí daňové poplatníky. Zároveň jste ale terčem frontálního útoku vlády. A tomu se musíme společně bránit!

 

Nejsme v tom tak úplně sami. Německá střední třída se vylidňuje a podle expertů z Ústavu pro hospodářský výzkum je největším poraženým uplynulého desetiletí.

 

Životní standard průměrné americké domácnosti se prudce snížil a některé průzkumy dokonce říkají, že střední třída je na tom nejhůř za posledních padesát let.

 

V západní civilizaci bohatí bohatnou, chudí chudnou a střední třída se zmenšuje. A protože jsme existenčně závislí na příjmech, a nikoli na majetku, ve výhledu to zrovna nevypadá na nějaký bujarý karneval.

 

Budeme to my, kdo zaplatí úroky z dluhu, který bohužel stále ještě roste. Zvyšuje se a nepochybně ještě bude DPH, sníží se podpora hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

 

Lékaři, učitelé, architekti, menší podnikatelé a živnostníci, zaměstnanci, ti všichni budou nejvíc biti.

 

 

Lidé, jimž záleží na tom, jak a kde bydlí, volný čas netráví u televize, snaží se vzdělávat, chtějí něčeho dosáhnout a vydobýt si nějaké postavení, budou nesmyslně zatěžováni.

 

Karel Marx, který střední třídu přejmenoval na buržoazii, by z toho měl nepochybně radost.

 

Naštěstí je tu časopis Reflex, který na vás myslí a o vaše starosti se zajímá.

 

P. S.: Podle posledních statistik má Reflex už 306 000 čtenářů a čtenost stabilně roste. Děkujeme.

 

Počet čtenářů ReflexuPočet čtenářů Reflexu|Archív