Putování naším pravěkem

Putování naším pravěkem Zdroj: Archív

Recenze: Putování naším pravěkem

Stejnojmenná kniha neúnavného popularizátora paleontologie Martina Košťáka přináší nesmírně čtivou a přístupnou formou základní kapitoly z paleontologie.

 

Autora knihy Dávný svět zkamenělin docenta Martina Košťáka netřeba zájemcům o paleontologii představovat, jeho starší titul tvoří základní kámen českých snah o popularizaci této krásné vědy. Nyní se však Košťák - přední odborník na vymřelé bezobratlé, především hlavonožce - spojil s doktorem Martinem Mazúchem, který je zase expert přes vyhynulé obratlovce, především druhohorní žraloky.

 

Spojením jejich znalostí vznikl dream team, jsou to de facto nejlepší odborníci na druhohory v České republice. A jejich nová kniha Putování naším pravěkem (Nakladatel: Granit)  tomu odpovídá. Jde o průvodce jednotlivými obdobími pravěku, takže se v ní dokáže orientovat i naprostý laik podle osy dříve - později. Kniha odráží nejnovější vědecké poznatky včetně objevů, které učinili osobně oba autoři. Přitom však - právě díky kompetenci obou autorů, kteří si nepotřebují hrát na vědce a být nesrozumitelní, je kniha přístupná i zcela nepřipravenému laikovi nebo mladému, třeba patnáctiletému zájemci o přírodu.

 

 

Titul představuje v oblasti popularizace paleontologické vědy nesporný vrchol knižní produkce třetího tisíciletí. Či méně vznešeně - nic tak kvalitního, obsáhlého a přitom přístupného tu ještě od přelomu tisíciletí nevyšlo.