Štefan Tišer

Štefan Tišer Zdroj: Archív

Romové zakládají vlastní stranu. Špatný nápad

Člen Rady vlády pro národnostní menšiny Štefan Tišer řekl, že Romové zakládají novou politickou stranu, s níž se chtějí zúčastnit už krajských voleb v roce 2012.

 

Ne že by romská politická iniciativa byla něco špatného. Naopak: jestli Romům zpravidla něco chybí, pak právě iniciativa – čímž nemyslím bunga-bunga s mačetami v herně. Jen se obávám, že odpovědí na etnický problém není strana založená na etnickém principu.

 

Ostatně podívejte na primitivy kolem Tomáše Vandase. I oni míří na romské etnikum, byť samozřejmě trochu jinak. Výsledkem je jen tupá nenávistná radikalizace, historicky společný rys většiny etnických hnutí.

 

Tišer řekl serveru Novinky.cz, že Romové nezakládají pouze romskou stranu a že mezi sebou rádi uvítají i bílé. Jenže na otázku, čeho chce strana dosáhnout, hned odpověděl: „Samozřejmě rovných příležití. Je tady diskriminace, rasismus, xenofobie.“

 

Tišer má částečně pravdu; velká část Čechů se hrdě hlásí k nenávisti k Romům, které považuje za parazity společnosti. Například na Šluknovsku kvůli tomu lidé už několik týdnů vyrážejí pravidelně do ulic. A nejen tam: Romy mají rádi i v Novém Bydžově či na severní Moravě.

 

 

Umíte si nicméně představit někoho bílého, jak vstupuje do partaje bojující proti bílé diskriminaci, rasismu a xenofobii a za rovné příležitosti pro Romy? V zástupu adeptů vidím snad jen tradičního salonního nadšence Petra Uhla. A i tomu by šéfové partaje museli slíbit, že si na schůzích budou číst z Marxova Kapitálu.

 

Chtějí-li sami Romové bojovat proti diskriminaci, rasismu a xenofobii a taky za rovné příležitosti, nepotřebují pro to vlastní politickou stranu: maximální iniciativu by měli směřovat do vlastní komunity a každodenní občanskou aktivitou zlepšovat svou socioekonomickou situaci. Politicky se diskriminace, rasismu a xenofobie nikdy nezbaví.

 

 

Romská strana může dokonce být i kontraproduktivní. Mnozí lidé ji budou vnímat pouze jako další romské spiknutí, jak z pracujících bílých vytáhnout další peníze na vlastní povalečství. Pro politicky aktivní Romy by bylo mnohem lepší angažovat se a snažit se prosadit v zavedených politických stranách. U bílé většiny by jim to dodalo legitimitu, u romské menšiny respekt.