Úkol pro policii: Škodit lidem

Člověka už nezaskočí, když se najde policista, který krade, vydírá nebo i zabíjí, místo aby chránil. Jsme už zvyklí na ledacos, že ano. Může nám potom připadat obskurní, až komické, že inspekce odhalila v Praze skupinu policajtů, kteří za úplatek odkláněli dopravu pro filmaře.

 

Jenže komické to vůbec není.

 

Češi od dob normalizace smýšlejí o policii jako o partě arogantních blbů, kteří jenom sekýrují, otravují, nemají respekt, všechno jim trvá přehnaně dlouho, je potřeba se jim vyhýbat a uplácet je. Nedej bože, když od nich něco potřebujeme – to aby si člověk vzal na celý den volno.

 

Policie měla přes dvacet let na to, aby svoji strašlivou pověst změnila nebo aspoň zmírnila. Chápu, že je to komplikovaný proces, lidi (i policisté) jsou chybující bytosti a občas se nějaký milionář nepozorovaně vytratí z obklíčené vily.

 

Čím dál víc jsem ovšem přesvědčen o tom – a poslední případ mě v tom jen utvrdil –, že policie, její řadoví členové, a hlavně šéfové svoje povolání nepochopili.

 

Myslí si, že správný polda musí být natvrdlý, nepříjemný, obyvatelstvo považovat za obtížný hmyz, pokud možno celou kariéru strávit v kanceláři, a navíc mít dvě zaměstnání, přičemž je samozřejmě nejlepší to druhé provozovat v pracovní době toho policejního. Mám podezření, že se to všechno učí na policejní škole.

 

Politici, kteří policii řídí, nikdy nevymysleli, jak řešit problémy s kapsáři, podvodníky, vykrádači bytů nebo zlodějskými taxikáři. Malá kriminalita otravuje lidi beze změny dál.

 

Dvanáct let jsem bydlel v centru Prahy, kde jsou filmaři součástí téměř každodenního koloritu. To se ráno probudíte a najdete fasádu přebarvenou na černo, na oknech mříže a za nimi středověký hřbitov. Na vše dohlíží policie.

 

Nebo se vracíte z víkendu domů, jenže jediná příjezdová ulice je nečekaně uzavřena. Urostlý policista má jasný úkol: chránit natáčecí štáb před zdivočelými občany, kteří se pošetile snaží dostat domů.

 

Teď už vím, že to zřejmě nebyla policie, ale policista na letní brigádě. Možná bychom mohli tento koncept rozvíjet – až třeba budete plánovat pořádný mejdan a hrozilo by rušení nočního klidu, najměte si policii na ochranu. Až si půjde soused stěžovat, příslušník ho nekompromisně vyrazí. Ceník je známý: dva tisíce na den.

 

Často jsem si lámal hlavu nad nesmyslnými kolonami na silnici. Proč musí tolik lidí a aut čekat v pětikilometrové zácpě, když překážkou je banální nehoda? Proč špatně seřízené semafory několik dní ucpávají města?
Zřejmě proto, že policejní šéf zrovna školí nováčky o bezpečnosti provozu nebo je právě na brigádě.

P. S.: Reflex přijme dva policisty na výpomoc. Potřebujeme vyhradit ulici na parkování pro ­redaktory.