Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Shutterstock

Dohoda, která nestačí. Zastropování cen elektřiny je teprve začátek

Zda budou dojednané evropské stropy na elektřinu skutečnou pomocí, se teprve ukáže. I proto, že většina elektřiny na příští rok je už prodána.

Sotva stačily minulý pátek v Bruselu uklidit zasedačku po jednání ministrů členských zemí EU pro energetiku, na němž byla deklarována shoda na zásadním kroku k řešení energetické krize, už se ukázalo, že problém zdaleka není vyřešen.

Shoda spočívá v tom, že je stanovena hranice 180 eur, která zůstane producentům energie z jiných než plynových zdrojů, a zbytek z tržní ceny si členské státy od výrobců zkonfiskují a použijí ke snížení dopadů drahých energií na domácnosti a firmy.

Slovensko hrozí

První se ozval slovenský premiér Eduard Heger, jenž narazil hned na dva problémy, z nichž jeden je méně vážný, ale druhý zcela zásadní a vyvolává otázky, zda je Evropa na správné cestě. Tím prvním je skutečnost, že systém zdaňování výrobců zvýhodňuje exportéry, protože jejich mateřské země zinkasují evropskou daň i z elektřiny vyvezené do zahraničí, zatímco země s přebytkem dovozu nedostanou nic a jejich schopnost pomáhat svým domácnostem, a zejména firmám bude silně omezena. Slovensko proto prosazovalo, aby částka nad 180 eur byla od producentů energie vybírána do evropského fondu a přerozdělena členským zemím podle jejich spotřeby. A to neprošlo. Slovensko je významným dovozcem energie a importuje zhruba desetinu své spotřeby. To je ale jen výsledek bilance, protože každá země vyváží i dováží zároveň podle momentální situace na trhu. Heger proto hned pohrozil, že podle nově schváleného zákona zablokuje veškerý vývoz elektřiny včetně té, která už byla prodána. Kromě jiného i do Česka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!