Ústavně zakotvit povinnost obchodníků přijímat hotovost je správné

Ústavně zakotvit povinnost obchodníků přijímat hotovost je správné Zdroj: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Pípnutí nesvobody. Zakotvit v ústavě povinnost obchodníků přijímat hotovost je správné

Hotovost si zaslouží ústavní ochranu. Je součástí občanské svobody.

Platit pípnutím mobilu je tak snadné a člověk se nemusí bát, že ztratí peněženku. V tomto směru se aktuální úsilí senátorky Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 zakotvit do ústavy povinnost obchodníků přijímat hotovost jeví mnohým směšná a zpátečnická. Nakonec jde i o svobodu volby obchodníka, protože manipulace s bankovkami a mincemi má své náklady týkající se bezpečnosti a bezhotovostní platby usnadňují také kontrolu vlastního personálu.

A navíc ona ve skutečnosti existuje zákonná úprava ukládající povinnost přijímat bankovky a mince, jak už upozorňovala Česká národní banka, když s podobnou iniciativou, která nestihla být do voleb projednána, přišla ve sněmovně Trikolóra. Takže proč to ještě povyšovat na ústavní právo? Odpověď je snadná. Protože jde o základní lidskou svobodu, které ústavní ochrana náleží. A je třeba to udělat včas, protože ohrožení této svobody už začalo být před nějakým časem aktuální.

Bezhotovostní trend

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!