Premiér Benjamin Netanjahu ve volební místnosti v roce 2021 - ilustrační snímek

Premiér Benjamin Netanjahu ve volební místnosti v roce 2021 - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

V Izraeli budou už páté parlamentní volby za poslední čtyři roky. Jak se na to dívat?

Pětkrát za čtyři roky je skutečně hodně. Můžeme mít proto dojem obrovské systémové krize, která volá po ústavní a volební reformě. Když se ale podíváme na delší časová okna, spatříme mírně upravený obraz. Za posledních dvacet let proběhly troje volby po celém čtyřletém funkčním období, což také není úplně málo – dění posledních let tedy nemusí být projevem systémové vady.

Izrael občas experimentuje s nastavením ústavního či volebního systému. Například v letech 1996–2001 občané přímo volili premiéra. Neosvědčilo se to. Uzavírací klauzule byla dlouhou dobu jen jedno procento, postupně se pak v několika vlnách zvýšila na dnešních 3,25 procenta. Přesto nedošlo k poklesu počtu parlamentních frakcí, ale naopak k nárůstu – bývalo jich deset, zatímco po posledních volbách je jich třináct. Některé z oněch třinácti stran jsou navíc ještě předvolebními koalicemi.

Přes všechny reformy zůstává ale základní jistota, a sice že je používán poměrný volební systém. Izrael je koneckonců zemí, pro niž je poměrný volební systém vhodný – fragmentovaná společnost, řada různých společenských štěpení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!