Íránský diplomat Assadolláh Asádí

Íránský diplomat Assadolláh Asádí Zdroj: Twitter

Zdechovský: Belgie nesmí přistoupit na ponižující dohodu o výměně vězňů s Íránem

Belgie se chystá poslat odsouzené teroristy do Íránu, a tím je fakticky osvobodit. Belgický parlament nyní jedná o ratifikaci smlouvy o výměně vězňů s Íránem, která by měla umožnit propuštění íránského diplomata Assadolláha Asádího, jenž dostal 20 let vězení za svou roli při plánování teroristického útoku proti shromáždění odpůrců íránského režimu ve Francii. A Írán nyní požaduje jeho propuštění.

Rukojmí jako nástroj k vydírání

Belgická vláda se v poslední době odmítala ke smlouvě více vyjadřovat. Je ale známo, že Írán drží jednoho belgického občana ve vězení již od února, což má sloužit jako nástroj k vydírání Belgie. Nejedná se navíc o jediný případ, kdy Írán takto využívá rukojmího jako nástroj k vydírání západních zemí.

Írán totiž vedle toho zadržuje švédského občana íránského původu Ahmada Rézu Džalálího jako rukojmího, aby přiměl Belgii a Švédsko k vydání bývalých íránských představitelů, včetně zmíněného Asadího. Džalálí byl íránským soudem odsouzený k smrti v roce 2017 kvůli údajné špionáži pro Izrael.

Dalším člověkem vězněným v Íránu je ještě Benjamin Brière, francouzský občan, který byl letos v únoru v Íránu odsouzený na více než osm let za údajnou špionáž a propagandu.

Írán tedy vede politiku braní cizinců jako rukojmí za účelem prosazování vlastních zájmů. A tato navrhovaná smlouva má jednání Íránu legitimizovat. Dohoda mezi oběma zeměmi proto budí oprávněné kontroverze a pobouření jednak ze strany kritiků íránského režimu a také členů íránské opozice žijících v exilu.

Co to znamená v praxi?

Dohoda mezi Belgií a Íránem byla podepsána už v březnu. Nyní se už jen čeká na její schválení v belgickém parlamentu. Schválení by znamenalo, že Íráncům odsouzeným v Belgii by bylo umožněno odpykat si trest v Íránu, totéž by se týkalo Belgičanů odsouzených v Íránu.

V praxi to znamená osvobození Asádího odsouzeného za terorismus, protože smlouva umožňuje každé straně udělit amnestii. Není pochyb o tom, že jakmile se Asadí, který pracoval jako íránský diplomat, vrátí zpět do své země, bude patrně s velkou slávou propuštěný na svobodu.

Legitimizace teroristické jednání

Navrhovaná dohoda je kritizovaná za to, že podkopává boj proti terorismu v Belgii a celé soudnictví a vymahatelnost práva. Tvrdá kritika se ozývá nejen v samotné Belgii, ale i zvenčí. O závažnosti celé věci svědčí skutečnost, že obrovské znepokojení panuje i na druhé straně Atlantiku.

Ostrá slova zazněla z USA v dopise od lidí působících v tamních bezpečnostních složkách. Devět bývalých vysokých představitelů amerických bezpečnostních orgánů tvrdí o připravované smlouvě, že je neuctivá vůči všem lidem z bezpečnostních složek, kteří riskovali své životy, aby zabránili útoku v roce 2018. 

Smlouva má podle nich také mařit schopnost soudního systému plnit své poslání chránit občany Evropy tím, že mu upírá možnost pohnat pachatele k odpovědnosti. Autoři, mezi nimiž je např. ředitel FBI Louis Freeh a řada bývalých amerických vojenských velitelů, varovali, že smlouva může udělat z Belgie útočiště pro teroristické operace a íránské zpravodajské služby.

Nepochopitelná podpora zahraničního výboru belgického parlamentu

Výbor belgického parlamentu pro zahraniční věci ve středu 6. července smlouvu při svém hlasování podpořil, což otevírá cestu k jejímu přijetí celým parlamentem. Dohoda projednávaná belgickým parlamentem ohrožuje bezpečnost Evropanů včetně Belgičanů a vychází vstříc íránskému totalitnímu režimu, kterému dává jasný vzkaz: Můžete v Evropě páchat v Evropě za pomoci svých „diplomatů“ teroristickou činnost", ale projde vám to, když budete mít evropské země čím vydírat.

Jde o velmi nebezpečnou smlouvu, která vlastně říká: Pokud jsi Íránec a spácháš teroristický útok v Belgii, neskončíš v belgickém vězení, ale budeš se moc vrátit do Íránu, kde tě budou navíc oslavovat jako hrdinu.

Navrhovaná smlouva může navíc představovat velmi nepříjemný precedens. Írán bude povzbuzený k další podpoře terorismu a vážně hrozí, že další problémové země ho budou v jeho jednání následovat.

Na takové jednání s jedním z nejhorších totalitních režimů světa nemohou evropské země nikdy přistoupit. Schválení smlouvy by znamenalo vítězství pro zemi, které nejsou cizí teroristické metody, a naopak obrovské ponížení pro Belgii a celou Evropu.

Autor je europoslanec za KDU-ČSL