Nový primas český Jan Graubner

Nový primas český Jan Graubner Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Z Olomouce na Hradčany. Jan Graubner je překvapivá změna v čele církve

Místo kandidátů, o nichž se spekulovalo, stane v čele pražského arcibiskupství metropolita moravský Jan Graubner. Je to krátkodobé řešení.

Z pohledu vně církve i podle současné publicity by se mohlo zdát, že dosavadní olomoucký arcibiskup byl právě „povýšen“ a stane se novou hlavou římskokatolické církve v celé České republice. Vždyť i titul, který se s hlavou pražské arcidiecéze pojí a jenž zní „primas český“, tuhle domněnku podporuje.

Ve skutečnosti jsou ale česká a moravská církevní provincie odděleny a pražský arcibiskup není v ničem nadřízeným svého olomouckého kolegy. Prakticky je hlavou církve v celé republice předseda České biskupské konference, v jejímž čele ale nyní stojí právě Jan Graubner. Jediné Graubnerovo „povýšení“ může proto spočívat v tom, že s pražským arcibiskupským úřadem se tradičně pojí jmenování jeho držitele kardinálem – členem volitelského sboru, který vybírá papeže.

Moravan

Osobnostně patří nově vybraný pražský arcibiskup k tradicionalistické části katolické církve a ke generaci, která vzešla z podzemních náboženských aktivit za komunismu a následně v zemi obnovovala svobodný náboženský život. Stejně jako dřívější pražský arcibiskup Miloslav kardinál Vlk náleží i Jan Graubner k vnitrocírkevnímu Hnutí Fokoláre.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!