Kateřina Konečná, politička, europoslankyně

Kateřina Konečná, politička, europoslankyně Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Ve sněmovně chybíme, líp bylo díky nám, tvrdí Konečná. KSČM ale skončila, jen si to neuvědomuje

Volební sjezd KSČM proběhl na okraji zájmu jako sešlost každé strany v úpadku bez šance na resuscitaci. Staronová předsedkyně Kateřina Konečná věří v návrat do sněmovny, ale komunisté jsou za zenitem a nikomu nechybějí.

Komunisté procházejí hlubokou krizí. Vojtěch Filip, jenž zapomněl na Marxův Kapitál a spojil se na vládní úrovni s oligarchou Andrejem Babišem, vyvedl KSČM z Poslanecké sněmovny tragickým ziskem 3,6 procenta hlasů. Loni v říjnu ho na mimořádném sjezdu nahradila europoslankyně Kateřina Konečná, která nyní předsednickou pozici obhájila.

Pád ke dvěma procentům

Preference komunistů stále padají a oscilují dnes kolem dvou procent, přesto se nyní rozhodli nepřepřahat. Jedinou viditelnou změnou jejich fungování je zastavení ztrátového stranického deníku Haló noviny a jeho nahrazení týdeníkem s eufemistickým titulem Naše pravda.

Konečná je kompromisem mezi znesvářenými křídly v KSČM, takže šance jejích vyzyvatelů Josefa Skály a dosavadního místopředsedy Milana Krajči nebyly valné. Proto kandidaturu stáhli. Jejich čas ovšem ještě může přijít, jelikož nelze vyloučit další mimořádný sjezd po předpokládaném debaklu v komunálních a senátních volbách.

Při volbě vedení tak nedošlo k žádnému překvapení kromě jediné výjimky: Funkci místopředsedy neobhájil bývalý ambiciózní poslanec Leo Luzar, aspirující dříve i na předsednictví po Filipovi.

Pozici prvního místopředsedy naopak udržel představitel tvrdého jádra Petr Šimůnek, jenž se před časem proslavil zorganizováním výstavy oslavující bývalého severokorejského diktátora Kim Čong-ila v sídle komunistické partaje.

Polistopadové lži

Kateřina Konečná, stejně jako její soudruzi, nevnímá bezvýchodnost vyhořelé strany, sní o revitalizaci socialismu a návratu do Poslanecké sněmovny. Její sjezdový projev dává tušit, že komunisté nic nezapomněli a nic nového se nenaučili.

„Stávající situace, v níž se Česká republika a její občané nachází, není důsledek předchozí vlády Andreje Babiše, byť bychom na ní nalezli mnoho chyb. Je na čase si otevřeně přiznat, že to, kam jsme se dostali, má prapočátek ve lžích, které napovídali lidem protagonisté listopadu 1989,“ horovala proti polistopadové likvidaci socialismu a „zlému“ Západu, který k nám prý vtrhl a pětinu lidí uvrhl do chudoby.

„Ne díky Putinovi, ale díky vám a chybným rozhodnutím vašich předchůdců máme drahý benzín a naftu!“ nařkla Konečná vládu ze současných turbulencí cen surovin a zcela vyviňuje válečného agresora. Nenechává nikoho na pochybách, že přilnavost komunistů k Moskvě nekončí.

Nechce vidět, že problém posílení závislosti Česka na dovozu pohonných hmot a plynu z Ruska jde do značné míry za Babišovou vládou. Bylo by ovšem naivní očekávat, že by zrovna KSČM jako tradiční hlásná trouba Kremlu v té době podporovala diverzifikaci dodávek z jiných zemí. O tom ostatně ujišťuje i dnes, a žádné ruské dodávky ropy a plynu by nerušila.

Za Babiše bylo díky KSČM líp

Konečná neopomněla zdůraznit přibarvené úspěchy její strany v minulém volebním období. „Byla to právě KSČM, která Andreje Babiše dotlačila k řešení problémů, které občany pálí. Nyní se chlubí na billboardech, že ,za Babiše bylo líp'. Správně by ale měl znít slogan, aby byl pravdivý, že „za Babiše bylo díky KSČM líp.“

Europoslankyně tím oprášila svůj starší výrok při konstituci Babišovy menšinové vlády v roce 2018, na kterém něco je, že „to budou právě komunisté, kteří narovnají páteř hnutí ANO, že uhne doleva“.

Uznává sice, že spojení s marketingovým molochem miliardáře bylo problematické, ale „jednu věc musíme všichni přiznat, nebýt KSČM, tak asociální nelidová pravicová vláda už by v naší zemi vládla od roku 2017, respektive 2018“.

Staré časy se nevrátí

Konečná se tváří, jako by hlavní hybnou silou Babišova kabinetu byli komunisté. Ve skutečnosti bylo tehdejší angažmá KSČM na celostátní úrovni její labutí písní. Veškeré levicové koncepty vládnutí prodalo hnutí ANO, jež vyluxovalo další část voličského elektorátu KSČM a ČSSD, díky čemuž obě strany zůstaly za branami sněmovny.

Takovou míru sebekritiky a totální blamáže ovšem nikdo na komunistickém sněmu nezvedl. Nostalgické přemítání, co všechno Babišova vláda prosadila na úkor jejich volebního zisku, jen svědčí o životě ve skleníku mimo realitu. Stejně tak si může být KSČM jista, že v tomto ohledu bude ANO krást její voličské hlasy i nadále.

Upravený slogan Konečné lze ještě pootočit. „Za Babiše bylo líp KSČM“, jelikož měla největší vliv na vládní úrovni v polistopadové historii. Žádnou velkou díru do světa však neudělala. Neprosadila dovoz ruské vakcíny Sputnik V, dostavbu jaderných bloků v Dukovanech koncernem Rosatom a vztahy s Ruskou federací klesly k bodu mrazu.

Staré „zlaté“ časy se nevrátí a i s přihlédnutím k výrokům staronové předsedkyně Konečné je to jen dobře. Komunisty už dnes nikdo nepotřebuje, jen jim to pořád nedochází.