Video placeholde
Ruský prezident Vladimir Putin s Alexandrem Ovečkinem v roce 2017
Alexandr Ovečkin sleduje ruského prezidenta Vladimira Putina při hokejovém charitativním zápase v roce 2015
Když se koná exhibice, tým Vladimira Putina musí vždy vyhrát...
Vladimir Putin s bývalým ruským kanonýrem Pavlem Burem na jedné z exhibic
Bývalý šéf IIHF René Fasel pískal exhibiční zápas v Rusku, ve kterém hrál Vladimir Putin
16
Fotogalerie

Rusové na MS v hokeji nepatří. Vrátit se smí, až bude Putin v Haagu, trest v tomhle sportu bolí Kreml nejvíc

Začalo mistrovství světa v ledním hokeji ve Finsku. Na internetu i ve veřejné debatě se řeší zákaz ruských a běloruských hokejistů na šampionátu. Hokejová federace je obviňována z kolektivní viny a časté jsou i stesky nad tím, že „obyčejní“ Rusové či sportovci za válku nemohou. Právě tahle „sankce“ ale bolí Putina nejvíc, pojďme si říct proč.

Vladimir Putin hokej miluje. Sice ho hrát neumí, ale miluje. Plynule navázal na sovětskou tradici, kdy se studená válka přenášela na ledovou plochu, a ve vypjatých utkáních s Američany a Kanaďany si ruská Sborná dokazovala, že jejich země je prostě lepší. Sám se pak předvádí na bizarních hokejových hrách, kde po boku legendárních hráčů, oligarchů či generálů sází jeden gól za druhým.

Hokej je pro Putina politickým nástrojem. Bývalý šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel byl takovým jeho cvičeným maňáskem. Švýcarský zubař se pravidelně jezdil klanět do Moskvy a v lámané ruštině zdravil diváky Putinových hokejových exhibicí. Když v čele IIHF skončil, měli pro něj Rusové připravené teplé místečko ve vedení KHL. Zcela nepřekvapivě byl právě on nejhlasitějším kritikem nového vedení, které Rusy a Bělorusy z mezinárodních turnajů vyloučilo. Druhým mezinárodním ambasadorem Putinova diktátorského režimu je Alexandr Ovečkin. Ruský bohatýr a pravidelný reprezentant je prezidentovým blízkým přítelem. Dosud se k válce na Ukrajině nevyjádřil a stále má na Instagramu profilovou fotku s Vladimirem Putinem. Na sociální sítě přestal od vpádu ruských vojsk přidávat příspěvky.

Vrcholem Putinových hokejových ambicí byla dosud nejdražší olympiáda v Soči 2014. Opulentní akci pořádal jen proto, aby jeho hokejisté světu zase jednou dominovali. Jenže samotné olympijské hry byly pro Rusy fiasko. Všechny sportovní úspěchy přebil masivní dopingový skandál, který odhalil, že ruský sport je skrz na skrz prolezlý lží a podvodem. Dopování bylo řízeno přímo státem skrze ministra sportu Mutka, sportovci o všem věděli a jediný, kdo vystoupil, byl bývalý šéf ruské antidopingové federace Grigorij Rodčenkov. Dodnes se musí ukrývat na neznámém místě, protože si Putin přeje jeho smrt. Ruští sportovci jsou tak se státem neodmyslitelně spjatí a jsou nástrojem jeho zahraniční politiky. Jsou to navíc veřejné osobnosti s mocí ovlivňovat veřejné mínění a budou-li zticha, bude se k nim přistupovat jako ke spoluviníkům války na Ukrajině.

A hokejový turnaj na hrách v Soči? Trenér Biljaletdinov poskládal jeden z nejsilnějších týmů posledních let, opět se osvěžilo označení Rudá mašina. Páteř tvořily taková jména jako Ovečkin, Malkin, Dacjuk, Kovalčuk, Jemelin nebo Varlamov. Hvězdy si ale nerozuměly. Už v základní skupině prohráli s výběrem USA a Slováky udolali až v nájezdech. Traduje se, že po základní skupině Putin osobně navštívil kabinu hráčů a řekl jim, aby si uvědomili, kolik ta olympiáda stála a že ho jiné sporty nezajímají. Rusové poté sice porazili Nory 4:0, vzápětí ale vypadli ve čtvrtfinále s Finskem. Putin do konce zápasu v hledišti nevydržel a za osm dní obsadili jeho neoznačení vojáci ukrajinský Krym. Mimochodem, na poslední olympiádě v Pekingu prohráli Olympijští atleti z Ruska (pod svou vlajkou a názvem nesmí nastupovat po skandálu v Soči) také s Finskem. Putin pak napadl Ukrajinu už za čtyři dny.

Mně osobně Rusové (a Bělorusové) na hokejovém turnaji nechybí a nemám pocit, že by to nějak rapidně mělo snižovat jeho kvalitu. Hráči NHL tu stejně nenastupují a KHL je stále jen jejím velmi slabým odvarem. V době, kdy ukrajinští sportovci umírají na frontě je navíc nepatřičné, aby kterýkoli ruský sportovec mohl kdekoli závodit. Ano, ne všichni sportovci souhlasí s režimem. Ale sankce mají bolet všechny. Jedině tak je možné vyvinout na tuto zemi potřebný tlak, který by mohl vést ke změně režimu. Nikdo jiný to za Rusy nevybojuje, a když se jim nelíbí žít v nouzi a chudobě či jim třeba vadí, že nemohou ve svém sportu závodit na mezinárodní úrovni, mohou s tím něco udělat. I poté bude ale trvat dlouhé roky, než se jim povede pošramocenou pověst napravit. S podvodníky a spolupachateli války se nikdo bavit nebude a bude jen na Ovečkinovi a jemu podobných, aby se svého diktátora zřekli a požádali svět o odpuštění. A až jednou stane Vladimir Putin na lavici obžalovaných v Haagu, pak bude možné otevřít debatu, jestli a kdy ruské sportovce.

Podívejte se, jak bývalý hráč NHL Jiří Hrdina komnute výkony Vladimira Putina:

Video placeholde
Jiří Hrdina hodnotí výkon Vladimira Putina a vzpomíná na slavné sovětské hokejisty • Martin Bartkovský