Dezinformace

Dezinformace Zdroj: Marek Douša

Kovářova kobyla… Vládní web proti dezinformacím sám proklamuje nepravdy

Česká vláda nedávno spustila webový projekt „BRAŇME UKRAJINU, BRAŇME ČESKO“, který je zatím jen jedna velká ostuda. Projekt, jenž má propagovat boj proti dezinformacím a proruským lžím, totiž hned ve svém úvodu šíří sám snadno odhalitelnou dezinformaci. Je tedy otázkou, jestli se takový projekt nakonec nestane spíše kontraproduktivním.

V úvodním textu na webu projektu Branmecesko.cz se totiž píše: „Poprvé od roku 1939 jeden evropský stát napadl druhý, Evropa je svědkem bezprecedentní ruské agrese. Rusko bezdůvodně a bez vyhlášení války napadlo sousední Ukrajinu. Tuto agresi nesmíme tolerovat a nesmíme jí pomáhat. Šířením ruských dezinformací pomáháte agresorovi. Dezinformace a lži jsou zbraně namířené proti nám všem. Postavte se na stranu Česka. Bojujte proti ruským lžím. ČESKO VÁS POTŘEBUJE.“

Bohužel na webu vládního projektu není uvedeno, kdo zodpovídá za obsah webu, a odpovědnost tedy padá přímo na českou vládu. A zde nastává velký problém, protože tvrdit, že „poprvé od roku 1939 jeden evropský stát napadl druhý“ je zjevně nesmysl. Jen pro ilustraci, jak velká blbost je toto tvrzení české vlády, uvedu, že 9. dubna 1940 napadlo Německo Norsko a Dánsko. Poté v květnu 1940 napadlo Německo Francii, Nizozemí a Belgii s Lucemburskem. K Německu se následně přidala Itálie. A tak bych mohl pokračovat (útok Itálie na Řecko v říjnu 1940 nebo německý útok na Jugoslávii a Řecko v roce 1941).

Technicky vzato i útok členských států NATO na Srbsko je příkladem, kdy „jeden evropský stát napadl druhý“, a to bez vyhlášení války. Za takovýmto selháním osobně nevidím záměr, ale prostou nevzdělanost a neinformovanost o podstatných věcech z dějin Evropy 20. století! Pokud takoví nevzdělaní lidé mají vést a dělat vládní kampaň proti dezinformacím a ruským lžím, tak to tedy bude pěkný průšvih.

Nevím, od kdy je tento web s tímto nepravdivým tvrzením spuštěn, ale podle registrace domény v březnu 2022 to bude určitě pár dní, ne-li týdnů. Česka vláda tak ze sebe před veřejností dělá pěkné blbce. A v době psaní tohoto textu (čtvrtek 21. 4. 2022 odpoledne) bylo toto tvrzení na vládním webu stále dostupné.

Závěr vládního webu s výzvou k občanům: „Sleduj a sdílej jen důvěryhodné zdroje. Jde o české vládní instituce, veřejnoprávní a důvěryhodná média. K ověření zdroje můžeš použít Media Rating sestavený Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky ( www.nfnz.cz/rating-medii/ ).“ Je to tedy už spíše tragikomickým završením celého trapasu, protože jak může být takový projekt pro někoho důvěryhodný, když je uveden tak snadno vyvratitelným tvrzením? Prostě tohle se opravdu české vládě a jejím úředníkům vůbec nepovedlo.

Nepravdivé tvrzení na stránkách branmecesko.czNepravdivé tvrzení na stránkách branmecesko.cz|branmecesko.cz