Jan Čižinský, Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil - ilustrační snímek

Jan Čižinský, Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Život v Praze se prodražuje. Na vině je především série chaotických rozhodnutí pražské koalice

Život v Praze se stává pro její obyvatele čím dál nákladnější. Svůj podíl na tom má nejenom probíhající energetická krize, ale i série zdražování veřejných služeb, které si žádá nová legislativa. Do svízelné situace se začínají dostávat ale i příspěvkové organizace jako je pražská ZOO. Na druhé straně hlavní město potřebuje pro zvýšení kvality života velké investice do řešení dopravní situace a zlepšení životního prostředí. Je evidentní, že magistrátní koalice rok před komunálními volbami naráží na skutečnost, že městská kasa není bezedná. Koalice se přitom v minulosti vzdala části svých přijmů. Jen prosazení nulové tolerance vůči technické hře v kamenných kasinech znamená v příštích letech například roční výpadek ve výši půl miliardy korun. Tyto problémy eskalují v době, kdy má zastupitelstvo rozhodovat o rozpočtu na příští rok. 

Energetický kolaps hrozí zdražením MHD

Skokový růst cen elektřiny a plynu dopadá na bedra nejen všech Pražanů, ale prodažuje se i fungování samotného města. Ještě před pár měsíci obrat „energetická chudoba“ de facto nikdo neznal. A energetická chudoba hrozí i samotným městům.  hlavní město Prahu nevyjímaje. Sdružení místních samospráv nedávno realizovalo průzkum napříč samosprávami. Vyplynulo z něj, že minimálně 40 % z nich chce na aktuální problémy reagovat zvyšováním obecních rozpočtů. Vzhledem k tomu, že právě v této době skokového růstu cen se rozpočty na příští rok finalizují, se zdražení života promítne do reality dříve nežli později. 

„Energetickou krizi určitě pocítíme příští rok, kdy předpokládáme nárůst výdajů v objemu stovek milionů korun,“ sdělil pro magazín E15 náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Konkrétně předpokládá, že metropole „pojede“ na půlmiliardovou rezervu. Její smysl je přitom poskytovat městu možnost reagovat na nečekané výdaje v průběhu roku jako je inflace, nebo růst mezd ve veřejné správě. 

 Zdražování energií má přímý dopad na vydaje hlavního města už dnes. „Dotkne se to i Technologií hlavního města Prahy, protože samozřejmě musíme všude svítit,“ pokračoval Vyhnánek pro E15. Náměstek Vyhnánek poukazuje ale i na Dopravní podnik hl. m. Prahy, který bude muset počítat s dražší elektřinou, plynem i pohonnými hmotami. 

Reálným tématem je tak opět úprava ceny jízdného. Ač původně primátor Hřib a Piráti slibovali, že městská hromadná doprava bude pro Pražany zdarma, už letos došlo k pravému opaku a ceny jízdného se zvýšily bezmála o čtvrtinu, s tím, že se každý rok navíc bude zvyšovat vždy o korunu. S problémy, které městský rozpočet teď musí řešit, se dá očekávat, že to u koruny neskončí. 

Východiskem z odpadové krize bude další zdražení 

S nelibostí se nedávno setkal i plán magistrátu na revizi ceníku za svoz komunálního odpadu. Vedení města je k tomuto kroku tlačeno novelou odpadového zákona, jehož nastavení Praze neumožňuje pokračovat v dosavadní praxi. Ta dosud zohledňovala velikost nádob a četnost svozu. Pražská koalice proto reagovala přijetím nové vyhlášky. 

„Nová vyhláška je svázaná mantinely, které určila nová legislativa, kterou prosadily v poslanecké sněmovně strany magistrátní opozice – ANO a pro zákon hlasovali i poslanci ODS. Opakovaně jsme jednali s ministerstvem vnitra, životního prostředí i financí, nicméně výklad zákona je takový, že není možné, aby lidé využívající největší nádoby na sídlištích platili za odpad v přepočtu za litr méně než ti, kteří mají vlastní malé nádoby,“ vysvětluje krok náměstek pražského primátora pro oblast životního prostředí a infrastruktury Petr Hlubuček (STAN), který osobně s novelizací nesouhlasil. 

Faktem nicméně zůstává, že se ceny za svoz odpadů pro mnohé Pražany zvednou až o 90 %. Z nového sazebníku vyplývá, že si jednotlivci připlatí řádově o 4 stovky více, pro čtyřčlennou rodinu ze sídliště to ale může představovat až částku 3,6 tisíce korun. Na reálné dopady změn sazebníku upozornil představitel pražské ODS Zdeněk Zajíček. 

Pražané na všech frontách doplácí na ambice vedení města 

Životní náklady Pražanům ale narůstají na všech frontách. Prodražují se i možnosti trávení volného času – Zoologická zahrada hl. m. Prahy třeba nedávno zdražila vstupné o 50 korun, tedy prakticky o 25 %. „Jsme dokonce levnější než v Budapešti,“ zdůvodňovalo vedení zoo zdražení. A vedení Zoologické zahrady požadovalo další zdražení v příštím roce. Na tom všem se podepisují další ambiciózní plány pražské koalice, které sice vypadají skvěle „na papíře“, ale jejich ekonomická realizace není tak jednoduchá. 

Připomeňme například Klimatický plán hl. m. Prahy. neutrality. Ten město přijde na téměř 230 miliard korun, což je v přepočtu na obyvatele zhruba 170 tisíc. Nadále se zvyšují i ceny stání na záchytných P+R parkovištích, prodražuje se stavba linky metra D, dostavba pražského okruhu stojí už dlouhé roky na mrtvém bodě…Nic z toho Pražanům nedává jistotu, že se bude v dohledné době v Praze za více peněz lépe žít. 

Praha se střelila do nohy už když chtěla zatočit s hazardem 

Situace by přitom nemusela být tak závažná, kdyby město lépe promýšlelo svá vlastní pravidla a jejich reálné ekonomické dopady. Jako ukázkový příklad toho může posloužit kritizovaná regulační vyhláška z dílny radní pro legislativu Hany Kordové Marvanové (STAN), která na území města zavedla tzv. model nulové tolerance hazardu a připravila tak městskou kasu výhledově o půl miliardy korun daňových příjmů ročně. Takový je odhadovaný výpadek z daně z provozování hazardních her podle Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). 

Tyto daňové zdroje budou v rozpočtu logicky chybět. A výpadek za plnění těchto slibů vedení města musí nechat zaplatit občany. Odborníci z řad ekonomů a adiktologů přitom poukazují, že město vůbec neřeší problematiku on-line hráčství, a proto tato cesta není příliš efektivní.

„Segment problematických hráčů nikoho doopravdy nezajímal, to je jen obezlička politiků, když mají pocit, že zákaz „kamenného“ kasina s automaty, jim přinese zájem médií. A dokud to takhle bude fungovat, budeme zavírat jednu část trhu, zatímco druhá dramaticky poroste. Městům a obcím ubydou peníze, ale problematických hráčů neubývá, ti si mohou v klidu vychutnávat reklamní kampaně on-line kasin u sledovaných sportovních přenosů, aby si mezi nekontrolovatelným hraním automatů ještě případně mohli vsadit na nějaké utkání. Hlavně, že jsme posunuli svět k lepšímu,“ vyjádřil se ke zjištěním úřadu Stanislav Brunclík, prezident České komory loterijního průmyslu. 

Praha tak na jedné straně svými politickými kroky podvazuje rozpočtové příjmy, na straně druhé náklady na zaplacení těchto kroků přenáší přímo na peněženky Pražanů v podobě dražšího odpadu, parkování, nebo jízdného v MHD. Zdá se, že v podání pirátské koalice platí, že nic vám neslíbíme zadarmo.