Video placeholde

Miroslav Kalousek v Reflexích: Česká vláda kopíruje scénář ekonomického krachu Řecka

„Budeme mít co nejvíce státních zaměstnanců, dáme jim co nejvíce peněz a vybudujeme si z nich svoji jasnou voličskou základnu,“ reagoval Miroslav Kalousek v dnešních Reflexích na návrh ministryně sociálních věcí Maláčové plošně zvýšit mzdy státních zaměstnanců o tři tisíce korun. Jde o rozpočtové šílenství, shodli se v dnešním díle Reflexí oba diskutující. „My jsme před osmi lety v Nečasově vládě plánovali, že snížíme počet státních zaměstnanců pod 400 tisíc. Andrej Babiš nás v předvolební kampani za přebujelou státní správu tvrdě kritizoval a slíbil její redukci. Výsledek? Jeho dnešní ministryně financí Schillerová rozpočtuje na příští rok téměř půl miliónu státních zaměstnanců,“ upozorňuje Miroslav Kalousek. „Výdaje státního rozpočtu na zaměstnance státu tím vzrostou na dvojnásobek. V roce 2013 jsme na ně vynakládali zhruba sto třicet miliard, v tom příštím to má být 243 miliard,“ varuje Kalousek.

Šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš v této souvislosti připomněl takzvaný řecký scénář, jenž vedl k ekonomickému krachu Řecka před dvaceti lety. „Tehdejší příznaky, které ke kolapsu Řecka vedly, jsou těm našim dnešním dost podobné. Socialistické vlády učinily z půlky práceschopného obyvatelstva státní zaměstnance, zahrnuly je benefity, což nakonec vedlo k nevyhnutelnému kolapsu,“ řekl.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

„Půlmiliónovou armádu státních zaměstnanců v desetimiliónové společnosti přestaneme být schopni financovat jinak než na dluh,“ potvrzuje Miroslav Kalousek. „A navíc by nám opravdu už dnes mělo vadit, že se obrovsky otvírají nůžky mezi průměrným platem zaměstnanců ve státním a soukromém sektoru. To už přesáhlo čtyři tisíce korun, což je pro celou ekonomiku jednak velmi nezdravé a taky to z oněch státních zaměstnanců dělá potenciálního voliče vlády, která jim peníze dopřává. Jen doufám, že část státních zaměstnanců si uvědomuje, že to je cesta do pekel,“ říká Kalousek.

„A do toho si představte, že jste podnikatel, máte odpovědnost za zaměstnance, platíte daně, přežijete covid a do firmy vám společně s kontrolory vpadne ,hustá dvojka‘ Maláčová–Stropnický a začne zjišťovat, jestli dodržujete zákoník práce,“ dodává Stoniš.

„To je tak odpudivé zneužívání veřejné pravomoci k volební kampani, že se to nedá označit slušným slovem,“ uzavírá dnešní Reflexe Miroslav Kalousek.

Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše je pravidelný pořad, ve kterém šéfredaktor Reflexu debatuje s matadorem české polistopadové politiky o všem, co se děje kolem nás. Sledujte a poslouchejte každý týden na webu reflex.cz, redakčním Youtube kanále a všech hlavních podcastových platformách.